Szén-dioxid

2021.11.12. 15:53

Szomód, Dunaalmás és Neszmély kibocsátása alacsonyabb az országos átlagnál

A három önkormányzat sikeresen pályázott a helyi klímastratégiák kidolgozását, valamint a klímatudatosságot ösztönző felhívásra. Most három előadást tartottak.

Petrik J.

A három önkormányzat sikeresen pályázott a helyi klímastratégiák kidolgozását, valamint a klímatudatosságot ösztönző felhívásra. Most három előadást tartottak.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Szomód, Dunaalmás és Neszmély önkormányzata sikeresen pályázott a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban kiírt Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás elnevezésű felhívásra. Nemrégiben a Csokonai Művelődési Házban e témakörben három előadást hallgathatott meg a nagyszámú érdeklődő.

A klímastratégia módszertanát, célrendszerét, intézkedéseit dr. Sági Zsolt, az InNow tanácsadó Zrt. képviselője foglalta össze. A klímaváltozás globális hatásain túl a szakember szólt a települési klímastratégia jelentőségéről is, amelyet egyértelműen a körülmények határoznak meg. Kiemelte, hogy a három település szén-dioxid-kibocsátása alacsonyabb a megyei és az országos átlagnál is, holott a teherforgalom igencsak jelentős ebben a térségben.

Steier József élvezetes előadást tartott (Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

A hulladék eredetű kibocsátás is kedvezőnek minősíthető az említett környéken. Viszont Dunaalmás és Neszmély esetében fokozott az árvízveszély.

Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból megvalósuló energiahatékonysági fejlesztésekről szólt.

Dunaalmáson például több mint 84 millió forintból valósítottak meg TOP-os energetikai fejlesztéseket. A 2021–2027-es időszakban, a TOP Pluszban folytatódnak a korszerűsítések. A program 1,9 milliárd forintot szán önkormányzati épületek megújítására, 2,4 milliárdot községi zöld-infrastruktúra fejlesztésre és 2,8 milliárdot csapadékvíz-elvezetésre.

A fórum zárásaként Fókuszban a klímaváltozás címmel dr. Steier József professzor, klímakutató, a Sunwo Zrt. vezérigazgatója tartott előadást. Véleménye szerint is közhelyes a kijelentés – miszerint: Gondolkodj globálisan, de cselekedj lokálisan! – ám nagyon igaz. Ugyanis a globális helyzet minden erőfeszítésünk ellenére tovább romlik, és óriási szélsőségek tapasztalhatóak a klímaváltozás, a folyamatos felmelegedés területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában