Kritika

2024.04.17. 09:00

Stallone anyja fenékjós volt? - könyvkritika

Van egy érdekesség Dan Schreiber író életrajzában, mégpedig az, hogy eredeti neve Daniel Craig Schre­iber volt, de talán a 007-es ügynököt megformáló Daniel Craig színész miatt a fentire változtatta nevét. Ez a kis prológus máris sejteti, hogy micsoda egy különc pasas Dan Schreiber, akinek Eszement elméletek című könyve immár magyarul is olvasható. És benne például Stallone vagy Ringo Starr különleges sztoriji.

Pöltl Zoltán

Az 1984-es születésű, ausztrál illetőségű szerző nemcsak könyveket ír, hanem rádióproducer, podcaster és humorista is. Ezzel a könyvével a hírességeket övező, nem egyszer hajmeresztő, de mindenképpen eszement legendáknak járt utána. Schreiber olyan közismert nyugati sztárok, hírességek, celebek sztorijairól írt egy-egy fejezetet, mint többek között Arthur Conan Doyle, Sylvester Stallone, Ringo Starr, John Lennon, Thomas Edison, Bram Stoker (a Drakula-történet szerzője), I. Erzsébet királynő, David Attenborough vagy Guglielmo Marconi, a rádió feltalálója. 

Stallone édesanyja is szóba kerül Dan Sschneiber könyvében, ahogy az is, hogy Ringo Starr pedig ördögűzésnek köszönhette a gitártechnikáját
Egy Sylvester Stallone édesanyjával kapcsolatos legenda is bekerült az Eszement elméletek című könyvbe
Fotó: Daniel Leal / Forrás: AFP

Persze az, hogy egy híresség, egy sztár furcsa, vagy furcsa dolgokat él át, nem meglepő, de az Eszement elméletek című könyv valóban egy őrültségek leírásának tárháza. A kötet gondozásáért felelős Corvin kiadó egy YouTube-ra feltett videóval is illusztrálta, hogy az ausztrál író végül mi mindenről ad számot művében. Ebből többek között kiderült, hogy „Sir Arthur Conan Doyle megjelent a Royal Albert Hallban – hat nappal a halála után. Ringo Starr ördögűzésnek köszönheti különleges technikáját. Sylvester Stallone édesanyja ismert fenékjós volt. Tizennégy évvel a halála után John Lennon megszólalt egy épp felvett lemezen. A Titanic katasztrófáját 1898-ban már megírták”… és még sorolhatnánk. 

A humorista író természetesen mindezt kellő szkepticizmussal, ironiával tálalja, így kötete nem szájba­rágós, hanem kifejezetten szórakoztató olvasmány. Aki kedveli a mélybulvár sajtó hatásvadász riportjait, az ebben az írásgyűjteményben sem fog csalódni. A kiadó hozzátette: „A meghökkentő, hihetetlennek tűnő eseményekről nem egyszer kiderül, hogy nem a képzelet szüleményei, igenis megtörténtek a valóságban, vagy legalábbis van némi valóságalapjuk. Ha nem is hiszünk el mindent az utolsó betűig, az biztos, hogy végig jól szórakozunk: az író stílusa ugyanis ellenállhatatlanul humoros.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában