Szalay Ildikó, választás, Tata

2024.05.16. 11:38

Jogsértő módon kampányol a tatai ellenzéki polgármesterjelölt

Szalay Ildikó és a TETT kapcsán lassan minden létező választási és jogi fórum kimondta már, hogy nem használhat egy nem kampánycélra született logót, de ez őket nem zavarja. Sőt, foggal-körömmel ragaszkodnak a Stop Avalonhoz.

Kemma.hu

Jogsértően kampányol a TETT - Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért Egyesület, valamint annak polgármesterjelöltje, Szalay Ildikó. Ezt most legutóbb a Területi Választási Iroda (TVB) mondta ki, hogy jogsértően használják a Stop Avalon! 2020 logót. Egy magánszemély jelezte, hogy Szalayék pólókon, a közösségi oldalaikon, plakátokon is megjeleníti az emblémát. 

Szalay Ildikó és a TETT kapcsán lassan minden létező választási és fórum kimondta már, hogy nem használhat egy nem kampánycélra született logót, de ez őket nem zavarja. Sőt, foggal-körömmel ragaszkodnak a Stop Avalonhoz.
Szalay Ildikó, a civil mozgalom pólójában, még 2022-ben. A mostani választás során, egy másik szervezet jelöltjeként és arcaként is szeretné használni ezt a Stop Avalon-márkát
Fotó: F. P.  / Forrás: 24 Óra

A logóhasználat kérdése több okból is érdekes. Egy meg sem valósult tóparti szállodaépítés okán népszavazást is kezdeményező csoport használta, amely azóta több részre bomlott. A mozgalom nem azért jött létre, hogy választáson jelölő szervezet legyen. A Kúriát és Alkotmánybíróságot is megjárt téma mindenhol ugyanarra futott ki: a plusz felirat nem mutat összefüggést sem a szervezet nevével, sem kizárólagos összefüggést az egyesület tevékenységével, ellenben számos más civil szervezet, csoport hangoztatta szlogenként egy konkrét ügyben, a mostani használata pedig alkalmas lehet a választópolgárok megtévesztésére. Viszont mivel használják, ez jogsértés. Na de lássuk kronológiai sorrendben, mi történt eddig, és mennyire nem akarja elengedni a logót Szalay Ildikó.

A szervezetet nyilvántartásba vették, a logót nem engedélyezték

A Területi Választási Bizottság március 28-án vette nyilvántartásba a TETT-et, azzal együtt, hogy a Stop Avalon! 2020 embléma használatát nem engedélyezi, a fent említett okok miatt.

Szalay Ildikóék ragaszkodtak az évekkel korábban a civil mozgalom által használt szlogenhez, így a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak. Az NVB sem adott nekik igazat. Megállapították azt is, hogy a fellebbezés nem alapos, és azt sem fogadták el, hogy a TETT a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál le akarta védetni az emblémát. Ezt a kérvényt egyébként február 5-én adták be oda. A levédetést az egyébként különösen pikánssá teszi, hogy az eredeti logót a helyhatósági választáson most induló másik csapat egyik képviselőjelöltje tervezte. Őt úgy tudjuk, korábban ki is tiltották a beruházásellenes, népszavazást kezdeményező mozgalom zárt Facebook-csoportjából.

Összességében tehát továbbra sem engedélyezték a logó és a felirat használatát, mondván, azt számos más civil szervezet, illetve szervezet nélküli csoport használta, egy ügyben és céllal, a választási eljárásban használva pedig alkalmas lehet a szavazók megtévesztésére, és engedélyezése sértené a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvet. Lényegében kimondták, hogy sem Szalay Ildikó, sem a TETT nem egyenlő a stopavalonosokkal.

Szalay Ildikó nem engedi el a bejáratott emblémát

Szalayék nem adták fel, de emelték a tétet. Immár két helyre is fellebbeztek. A Kúria április 9-én tárgyalta beadványukat. Ők is hiányolták az alaposságot, és kimondták: a jelölő szervezet jelképének elsődleges rendeltetése az, hogy a szervezetet szimbolizálja, nem pedig attól elkülönülten, illetve annak helyében egy konkrét célt hirdessen oly módon, ami a szervezettel való azonosítást az általánosságban tájékozott állampolgár számára nem könnyíti meg, illetve nem teszi azt elvárható módon egyértelművé. A felülvizsgált ügyben ez utóbbiak megvalósultak: 

a név nem egyezik a nyilvántartásban szereplő rövidített névvel, a felirat pedig nem a szervezetet azonosítja. 

A korábbi NVB-döntést helybenhagyták. Április 9-én egy módosított emblémát is benyújtottak a TVB-hez, hogy az szerepelhessen a szavazólapon, de kérelmüket elutasították.

Ragaszkodóak, de nem alaposak a TETT-esek

Az Alkotmánybíróságnál egyenesen a Kúria döntését akarták megsemmisíttetni Szalayék. Alkotmányjogi panaszukat elutasították, április 23-i keltezéssel. A történet itt még nem ért véget.

Április 26-án újra Tatán pattogott a labda, mondhatni, ugyanis a Helyi Választási Bizottság volt kénytelen megint foglalkozni az egyesülettel. Egy magánszemély jelezte, hogy az egyesület a már többször elkaszált emblémával ellátott plakátokat és szórólapokat helyezett ki a városban. A tatai választási bizottság határozatában többek között arról írt, hogy a TVB, az NVB, a Kúria és az AB is kimondta, hogy a szavazólapon sem lehet rajta az embléma, a határozatokban foglaltak a plakátokra, mint kampnyeszközökre is irányadóak. 

A plakátokon történő emblémahasználattól ismét eltiltották Szalayékat, azzal együtt, hogy a szöveg szlogenként, jelmondatként használható.

Elhatárolódtak a régi harcostársak

Az ügynek még itt sem lett vége. Sőt, több szálon folytatódott. Pont az AB-döntés napján a beruházásellenző civil mozgalom korábbi tagjai azonnali hatállyal töröltették az általuk készített és szerkesztett videókat a kampányfelületté változott Stop Avalonos youtube-csatornáról és közösségimédia-felületekről, mondván, korábbi anyagaik így az eredetiektől eltérő kontextusba kerültek, és azok nem kampánycélokra, hanem egy civil összefogás lelkesítésére készültek. A kért, több tucat videót eltávolították az adminisztrátorok.

Szalay Ildikót egyébként nem először éri az a vád, hogy kvázi idegen tollakkal ékeskedik. Egyes vélemények szerint pont az ő személye miatt szakadt szét az eredeti mozgalom, és többen nehezményezték, hogy úgy furakodott és maradt a rivaldafényben, hogy érdemben nem segítette kellőképpen a munkát, ellentétben másokkal. Ő maga viszont arról írt, hogy „hazug papíroroszlánokkal” nem harcol.

Se pólón, se Facebook-oldalon nincs helye a Stop Avalon-logónak

Május 3-án ismét az emblémahasználat volt a téma a tatai választási bizottságnál. Ismét egy magánszemély kifogásolta, hogy Szalayék használják a logót. Ezúttal például pólókon. Ettől is eltiltotta őket a bizottság. A bejelentő a Facebook-oldalukon továbbra is használt emblémát is kifogásolta. A HVB ezúttal már nemcsak azt mondta ki, hogy plakátokon nem lehet használni az emblémát, de azt is, hogy egyéb, választási akarat befolyásolására alkalmas kampányeszközön, így pólón és internetes felületeken sem.

Mivel a közösségi oldalt nem vizsgálta érdemben a HVB, a beadványozó a Területi Választási Bizottsághoz fordult. Ott részben megváltoztatták a határozatot, azzal, hogy a Facebook-oldalon is törvénysértő a kampányidőszakban használni a Stop Avalon! 2020 feliratot tartalmazó emblémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában