Voksok

2022.07.31. 20:52

Érvénytelen lett a népszavazás az Öreg-tavi szállodaépítésről

Folyamatosan látogatták a tatai lakók a 19 szavazókört, hogy leadhassák voksaikat. A téma az Öreg-tavi szállodaépítés volt. Végül nem érte el az érvényességi küszöböt a voksok száma.

R. V.

Ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás, 10281 voksolóra lett volna szükség

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A rossz idő ellenére nagy nap érkezett el a tataiak életében: vasárnap népszavazáson dönthettek arról a tervről, amelynek megvalósulása esetén az Avalon-csoport egy ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. Viszonylag kevés szignót lehetett még látni a névjegyzékben vasárnap reggel, 9 óra magasságában, de folyamatosan mozogtak az emberek, érkeztek szavazni. Igaz, a szavazóhelyiségek nyitásakor pont kapott egy nagyobb zuhét Tata, majd aztán a délelőtt folyamán is többször eleredt az eső. 

Lehetséges, hogy a hagyományosan korán kelő voksolókat ez késztette későbbi indulásra. Többen gyermekükkel, unokájukkal érkeztek, így például a 9-es szavazóhelyiségbe párhónapos kisbaba és kilenc-tízéves fiúcska is „elkísérte” a szülőket, vagy épp a nagyszülőt voksolni. A bizottságok 3-3 lapot adtak át a voksolóknak, mindegyiken egy-egy kérdés szerepelt.

A közösségi médiában is nagy elánnal buzdítottak sokakat a szavazásra, a tata.hu-n kétóránként közzétett részvételi adatokat is rengetegen megosztották, de élőben, személyesen, az ajtókon bekopogva és az utcákat járva is ment a kampány egész nap. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, 10281 érvényes voksra volt szükség. 

Dr. Horváth Józseftől, Tata város jegyzőjétől megtudtuk: az előzetes adatok szerint 8360 szavazat érkezett a szükséges 10280+1 helyett, így a népszavazás érvénytelen. 

Három szavazólapon három kérdésre kellett igennel vagy nemmel szavazni
Három szavazólapon három kérdésre kellett igennel vagy nemmel szavazni
Forrás: N. Á. / 24 Óra

Ahogyan azt már korábban tudni lehetett, a választópolgárok 19 szavazókörben élhettek szavazati jogukkal. A szavazóköröket úgy racionalizálták, hogy minden szavazó az eddig megszokott helyszíneken adhassa le a szavazatát. A szavazás reggel 6 órától este 19 óráig tartott. Három kérdésben dönthettek a helyiek: a szavazólapokon feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódott. A harmadik kérdés támogatása viszont megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana,  tette hozzá korábban Horváth József jegyző.

A népszavazás, mint írtuk, akkor érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – a fent említett bő tízezer ember – voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges – bocsátották a napokban előre.

A 12-es, valamint a 13-as számú szavazókörzet lakói a Vaszary János Általános Iskola földszinti termében adhatta le szavazatukat. A folyamat az áprilisi országgyűlési választáshoz és országos népszavazáshoz hasonlóan szavazatszámláló bizottság jelenlétében, szavazófülkékben történt, a voksokat a tataiak urnákba dobva adhatták le. A szavazók – idősek és fiatalok egyaránt – szinte megszakítás nélkül érkeztek a terembe, családosok, párok keresték fel a körzeteket, akik váltottak egymással pár szót, a folyamat zavartalanul folyt.

A délutáni órákban ottjártunkkor megkerestük Szalay Ildikót, a népszavazás kezdeményezőjét, aki kérdésünkre akkor elmondta: addig a tataiak közül több mint hétezren szavaztak, így bízott benne, hogy még a 19 órási határidő előtt összegyűlhetett annyi szavazat, amely eldönthette a lapokon szereplő kérdéskörök sorsát. Végül nem így alakult. A MAg - Miénk a Grund Városvédő Egyesület Facebook-oldalán „Köszönjük Tata” üzenettel köszönte meg a voksolóknak, hogy szavaztak, sokan gratuláltak a Stop Avalon Tata civil mozgalom aktivistáinak is a közösségi médiában az elért eredményhez, míg mások az otthonmaradók felelősségét firtatták az érvénytelenség kapcsán. 

A helyi népszavazás kérdései

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában