Kapcsolatok

2024.05.15. 13:54

Vandálok tönkretették, most új táblát kapott a város

Egyszer már vandálok tönkretették, most új testvértelepüléseket jegyző táblát avattak fel az önkormányzat épülete előtt. Később kiállításoké volt a főszerep az Európai Uniós csatlakozás 20. évfordulóján a 70 éves Oroszlányban.

Kemma.hu

Húsz éve az Európai Unióban címmel nagyszabású programsorozatot szervezett az önkormányzat a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárral közösen Oroszlányban.

Európai uniós csatlakozást ünnepeltek Oroszlányban
Az Európai Unió is a testvérvárosi kapcsolatok fontosságára hívja fel a figyelmet, miként a leleplezett tábla is
Fotó: oroszlany.hu / Forrás: Beküldött

Az oroszlany.hu cikke szerint az eseményen a bányászváros testvérvárosainak delegációi is részt vettek, vagyis a francia Yerres, a lengyel Konskie, a német Plochingen, és a szlovák Vágsellye küldöttsége.

Az ünneplés a testvérvárosokat jelző emlékoszlop avatásával kezdődött. A hivatal előtt felavatták az új testvérvárosi emlékoszlopot. Az új jelzőnek kiemelt fontossága van, hiszen 3 évvel korábban és ugyanebben a formában a Fürst Sándor utca – Bánki Donát utca kereszteződésénél kihelyeztek már egy ilyen tájékoztató eszközt. Akkor egy máig ismeretlen tettes megrongálta az oroszlányi testvér- és partnervárosokat jelző márványtáblákat és a felismerhetetlenségig összetörte. 2021-ben a Rákóczi Szövetség kezdeményezésére Körmendi Zoltán, helyi aranykoszorús kőfaragó mester készítette  felújított táblát támogatásként, ajándékba a városnak. Akkori értéke csaknem 200 ezer forint volt.

– Kívánom, hogy a helységtáblák nyilai mindig utat mutassanak számunkra a közös emberiség, a közös európaiság irányába – hangsúlyozta Rajnai Gábor alpolgármester, és kiemelte azt is, ha valaki erre jár, és felnéz erre az oszlopra, mindig gondoljon az együtt elért eddigi sikerekre. Utalva ezzel a testvérvárosi kapcsolatok fontosságára, melyek egyfajta szövetséget jelentenek a kultúra, az oktatás, a történelem, a hagyományápolás, valamint az ifjúság területén.

Hat irányba mutat a tábla

A bányászváros hagyományos értelemben vett testvérvárosi kapcsolata korábban a finnországi Kuhmoval és a szlovákiai Vágsellyével (Sala) alakult ki. A 90-es évek végén a németországi Plochingennel, majd 2013-ban a lengyelországi Końskie városával kötött szorosabb kapcsolatot. A táblán helyett kapott még a francia Yerres, valamint a cseh Telc városa is, amelyekkel szintúgy gyümölcsöző a kapcsolat. A civil szervezetek azóta is tartják egymással a kapcsolatot, közösen vesznek részt programokon, sőt, egymás rendezvényeire is szívesen ellátogatnak.

Az Európai Uniós évfordulón több kiállítás nyílt

A Kölcsey kiállítótermében megnyílt a Retro kiállítás. A több mint 250 tárgyból kialakult egy ’70-es éveket idéző nappali, egy konyhai berendezés, egy játéksarok, és egy zenekuckó. A második kiállításon Fazekas Csilla, fiatal helyi művész 26 saját tervezésű textilalkotása és grafikai munkája jelenik meg. Zilizi Zoltán felvidéki, peredi szobrászművész már évtizedek óta foglalkozik a fafaragással, alkotásai több nemzetközi díjat is elnyertek. A most bemutatott 16 alkotása nem csupán művészetét hozza közelebb a látogatókhoz, hanem a kulturális kapcsolatok sokszínűségét is.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában