Borkóstolás

2024.05.15. 15:42

Kinyitottak a lábatlani pincék, nedűkkel is zeneszóval csalogatták a borkedvelőket

Lázasan készültek a borosgazdák a nagy napra, több százan ismerkedtek meg a helyi ízvilággal. Újra kinyitottak a lábatlani pincék, ahol kellő szenvedéllyel készült borokkal ismerkedhettünk.

Walczer Patrik

A közelmúltban élőzenei dallamok bűvöletében kortyolgathatták a borokat az érdeklődők a kamberki pincesoron, ahol immár tizenhatodik alkalommal nyitották szélesre pincéik ajtajait a borosgazdák. A nagy hagyományokkal bíró eseményt a Táti Férfikórus műsora nyitotta, majd a szervező Gerecse Borbarát Kulturális Hagyományőrző Egyesület nevében Kovács Attila elnök köszöntötte a jelenlévőket, köztük a felvidéki testvértelepülésről, Karváról érkezett delegációt.

Lázasan készültek a borosgazdák a nagy napra, több százan ismerkedtek meg a helyi ízvilággal. Újra kinyitottak a lábatlani pincék, ahol kellő szenvedéllyel készült borokkal ismerkedhettünk.
A Táti Férfikórus tagjai dalolva kortyolgatták a borokat a lábatlani pincéknél.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Ór

A bor közösségformáló erővel is bír

Teller Péter polgármester elmondta, hogy a Lábatlani Nyitott Pincék nevű rendezvény közel áll a szívéhez, hiszen szabadidejében ő is szívesen foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel. Fontosnak tartja, hogy elismeréssel adózzunk azoknak, akik a kihívásokkal, nehézségekkel szembenézve elkötelezetten, szenvedéllyel készítik el a finom nedűket. Véleménye szerint a bor, mint közösségi ital összeköti az embereket, áthidalja a távolságokat és elősegíti új kapcsolatok kialakítását. Végül azt kívánta mindenkinek, hogy bátran kóstoljanak bele a lábatlani táj ízvilágába, és hogy vigyék messzire a város jó hírét.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője megjegyezte, hogy a térségben több településen is van borút, de időrendben Lábatlan az első helység, ahol a pincéket a nagyközönség előtt. Hangsúlyozta, hogy Lábatlan idén ünnepel, hiszen a település 20 évvel ezelőtt vált várossá. Beszédét követően Zoltai Dániellel, a vármegyei közgyűlés képviselőjével adta át a vármegyei önkormányzat ajándékát a lábatlani borút nyitóállomásául szolgáló Gróf Pince tulajdonosának, Gróf Krisztiánnak.

A megnyitó után a Lábatlani Napfény Mazsorett Csoport, és a Mányi Német Hagyományőrző Fúvószenekar vezetésével a jelenlévők végigvonultak a pincesoron, ahol összesen tizenöt gazda várta felüdülést nyújtó nedűivel a látogatókat. A menethez csatlakoztak többek között a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend tagjai is. A szokásoknak megfelelően a pincéknél meghívott zenészek szolgáltattak örömzenét az estig tartó kikapcsolódáshoz.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában