Életet menthet

2024.04.14. 15:25

Így éleszd újra a kisbabád: videón, amit minden szülőnek tudnia kell!

A tatabányai mentőállomás szakembere mutatta meg a Kemma.hu-nak a helyes eljárást. Ez a helyes módja az újszülött újraélesztésnek.

Goletz-DeáK Viktória

Bejárta a magyar sajtót az Országos Mentőszolgálat hangfelvétele, amiben egy mentésirányító egy édesanyának segít újraéleszteni egy pár hetes kisbabát. A szakember teljes higgadtsággal lépésről lépésre vezette végig az újszülött újraélesztés folyamatán. Közben pedig a gyermekmentő is elindult a helyszínre. A mentésirányító nyugodt hangja megnyugtatta az édesanyát, aki a szakszerű irányítás segítségével végül sikeresen élesztette újra babáját.

A tatabányai mentőállomás szakembere mutatta meg a Kemma.hu-nak a helyes eljárást. Ez a helyes módja egy baba újszülött újraélesztés újraélesztésének.
Újszülött újraélesztés: a baba újraélesztésének lépéseit mutatta meg a tatabányai mentős
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A korai újszülött újraélesztés fontos

A mentők alig három perc alatt a helyszínre értek, addigra már újra elkezdett lélegezni a csecsemő. Azonban az a három perc, amíg az édesanya volt csak a baba mellett és megkezdte az újraélesztést, valószínűleg megmentette gyermeke életét. A Kemma.hu-nak most Perédi Péter, a tatabányai mentőállomás szóvivője mutatta meg videóban, hogy mi egy pár hetes baba újraélesztésének menete. 

Az OMSZ kérdésünkre elmondta, hogy tavaly nem volt a vármegyénkben olyan helyzet, amikor egy nem lélegző kisbaba újraélesztéséhez hívták volna a mentőket. Azonban 2022-ben egy kerékteleki család átélte ezt a borzalmat. Mint arról a kemma.hu is beszámolt: az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy 2022 szeptemberében, egy szombat este rémült házaspár hívta őket: altatás után arra lettek figyelmesek, hogy öt hónapos gyermekük nem lélegzik. A kétségbeesett édesanya azonnal mentőt hívott, majd a tapasztalt mentésirányító rögtön több mentőegységet riasztott a helyszínre, köztük gyermek-mentőorvosi kocsit is, miközben az újraélesztés lépéseire instruálta az aggódó szülőket. A pillanatokon belül helyszínre érkező mentők emelt szinten folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően sikerre vezetett és a kisfiút végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában