Kemma.hu podcast

2024.04.14. 19:47

Épületek, amelyek csak néhány évtizedig szolgálták Tatabányát - PODCAST

A Képes történelem negyvenötödik adásában elsősorban az 1960-as évek környékén Óváros átalakulásának folyamatáról volt szó. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Sugár Gabi

Újváros építése 1957-ben megállt. A város beszorult a vasút és a hegy közé. Újragondolták a település fejlődésének terét, irányát. Ennek egyik példája az a képsorozat, amely megmutatta, hogyan alakult át az egykori szülészettől a Népház útig terjedő szakasz. 

A képeken láthatóak az egykori Ságvári úti házépítések. Vannak képek a rendelőintézet átépítéséről, látható a régi posta épülete, és az árkádok, amellyel szemben a „színes ház” látható, amely nevét a színes erkélyekről kapta.

Az 1927-ben épült gőzfürdő gyönyörű eredeti díszében pompázik. Mellette a sarkon tisztiház, majd a sarkon gyógyszertár.

A szabadtéri színház építéséről is vannak képek. Társadalmi munkában készült, s még riportalanyunk, Dallos István is részt vett ebben a folyamatban. Az elsősorban mozinak, szabadtéri színháznak épült létesítményt 1961-ben adták át, és hozzávetőlegesen 1992-től már körbekerítve várta a sorsát. 
Látható a Halászkert is még régi fényében.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában