Jegyzet

2024.04.18. 11:00

Műemlékeink

Fenyvesi Károly

Dolgoznak a szakemberek a műemléki védettség alatt álló esztergomi városháza felújításán. A munkások nagy valószínűséggel nem is gondolnak arra, hogy ma van a nemzetközi műemléki nap. Negyven esztendeje szerepel sok naptárban az Egyesült Nemzetek Szervezetének nevelésügyi, tudományos és kulturális csoportja műemlékvédelmi csapatának egy esztendővel korábbi kezdeményezésére. A civil szakmai szervezet jövőre ünnepelheti megalakulásának hatvanadik évfordulóját. A párizsi székhelyű világörökség bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye jóval nagyobb évszámok világában ténykedik. És ha már évszámok. Hazánkban hatvanhét évvel ezelőtt jött létre az országos műemlékvédelmi felügyelőség. Rá harminc évre fogadta el a világörökség bizottság az első három magyar helyszínként a fővárosi Duna-partot, Hollókőt, illetve a budai várnegyedet.

Az esztergomi városháza felújítására a helyi önkormányzat másfél milliárd forintos támogatást nyert el egy hazai turisztikai fejlesztési program keretében. Az elképzelések megvalósításához háromszázmillió forint önerőre is szükség van. Egy-egy ország műemlékvédelmi tevékenységéről a pénzügyi szakemberek rövid gondolkodás után vélhetően gyorsan (is) véleményt tudnának mondani. Nagyon könnyű kiszámolni, hány százalék jut rá egy-egy évben az összkiadásból.

Emlékeink védelme azonban egy egészen más világ. Nem csak pénz, hanem erősen szemlélet kérdése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában