Bikiniszezon

2024.04.27. 18:24

Időszakos böjt: lerobban rólad a zsír, ha az 5:2 diétaval készülsz a nyárra

Az időszakos böjt nem ismeretlen a fogyni vágyók körében. Több fajtája létezik, a legelterjedtebb talán a 16:8, amelynek követői a napnak csak egy 8 órás időablakban étkeznek. Az 5:2 módszernél heti ritmus van: 5 napon át a megszokott módon lehet táplálkozni, 2 napon pedig jelentősen kevesebbnek kell lennie a kalóriabevitelnek. De mi lehet az időszakos böjt haszna?

Kemma.hu

Az időszakos böjt egyik népszerű típusa az 5-2 módszer, amelynek lényege, hogy öt normál táplálkozással töltött napból, és két kalóriadeficitesből áll össze a hét. A nők esetében 500, férfiak esetében 600 kalória engedélyezett a kalóriamegvonásos napokon. Mindenki maga döntheti el, melyik két napot választja az emésztőrendszere „pihentetésére”, ám fontos, hogy ezek ne egymást követő napok legyenek. Mint arra a mindmegette.hu is rávilágít, elsőre nagyon kevésnek tűnhet ez az 5-600 kcal, ám csupán két napról van szó, így az enerváltság, energiavesztés elmarad.

Selective,Focus,Of,Alarm,Clock,With,Young,Man,Eating,A időszakos böjt diéta
Az időszakos böjtnek több változata is ismert
Forrás:  Shutterstock

Hogy mindebből mit profitálhatunk? Nos, a minimális kalóriabevitel miatt a „koplalós” napokon a szervezet tisztító üzemmódba kapcsol majd: az inzulin- és a leptinszint nagyon gyorsan csökken, a szervezet újraépíti a sejtjeit, elindul az autofágia folyamata is, amely sejtek megújulásával jár.

A leptin a hipotalamuszban és más agyi régióban termelődik, ahol elsősorban a táplálékfelvétel visszaszorításáért és az energiafelhasználás stimulálásáért felelős. Minél magasabb a leptinszint, annál kevesesbbet eszünk,  ám ez csak normál testsúly esetében igaz. A súlyfelesleggel rendelkezők esetében azonban szinte törvényszerűen kialakul a leptin iránti érzéketlenség. Vagyis nem lesz szabályozva a táplálékbevitel, sokkal lassabban tudatosul bennük a teltségérzet, és a túlevés csapdájába kerülhetnek – világít rá a mindmegette.hu.

A normális étkezést megengedő 5 napon is érdemes odafigyelni arra, hogy egészséges, kb. 1500 kalóriás étrendet kövessünk, fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, hosszan felszívódó, rostban gazdag szénhidrátokat, sovány húsokat. Az pedig magától értetődő, hogy céljaink elérése érdekében kerüljük a cukros üdítőket, gyümölcsleveket, az édességeket és a fehér lisztből készült ételeket. Köretként fogyasszunk fele-fele arányban barna rizst, quinoát, bulgurt és zöldségeket, salátaféléket.

A két böjttel töltött nap hatékonyan csökkentheti szervezetünkben a gyulladásokat. Sokat javíthat egyes betegségek állapotán. Jó hatással lesz a vércukorszintünkre is. Ám fontos, hogy az 5:2 diéta nem javasolt azoknak, akik 1-es típusú diabéteszben szenvednek. Az inzulinérzékenység ugyanis csak a 2-es típusú diabéteszesek esetében javítható.

Az időszakos böjt hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez is. A kétnapos böjt képes csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, és megakadályozhatja a szív és a máj elzsírosodását.

Kiknek nem ajánlott az 5:2?

Lesznek, akik könnyedén megbirkóznak majd azzal, hogy hetente kétszer ennyire alacsony kalóriamennyiséggel kell beérniük. Akadnak majd azonban olyanok, akik ingerültté válnak, szélsőséges hangulatingadozásokat élnek meg a diéta miatt. Egy próbát azonban mindenképpen megér így nyár előtt, hogy tudunk-e két napot koplalni a hétből. Az első lépés azonban mindig legyen az, hogy mielőtt belevágnánk egy komolyabb  diétába, egyeztessünk a háziorvosunkkal vagy egy dietetikussal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában