Covid

2024.04.13. 16:48

A koronavírus örökítőanyaga a szennyvízminták többségében már nem mutatható ki

Országos átlagban stagnálás a jellemző, Tatabányán csökkenő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyaga.

Kemma.hu

Fotó: nnk.gov.hu

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hivatalos oldalán közölte a 14. heti szennyvízvizsgálati eredményeket. Mint írják, a szennyvízminták többségében már nem mutatható ki a koronavírus örökítőanyaga. Az eredményeket figyelve az országos érték stagnál, Tatabányán a koncentráció továbbra is alacsony, csökkenő tendenciát mutat.

A szennyvízminták többségében már nem mutatható ki a koronavírus örökítőanyaga
A szennyvízminták többségében már nem mutatható ki a koronavírus örökítőanyaga
Fotó: nnk.gov.hu

 

Koronavírus: mintavételi helyek

2020 júliusa óta végzi a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az új koronavírus szennyvízből történő kimutatását. Úgy választották ki a mintavételi helyeket, hogy a minták a lakosság minél nagyobb részét, lehetőség szerint az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Ennek alapján a választás a vármegyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, továbbá öt további agglomerációs településre, amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják. 

A 14. heti eredményből az is kiderül, hogy az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja egy mintában érte el a kimutatási határt. De összességében a stagnálás tapasztalható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában