Terrorizmus

2024.01.08. 11:46

Centiken múlt az élete: Hamász-terrorista találta el a volt tatai kézilabdázót

Tankelhárító gránáttal lőtték ki a Tatai AC volt kézilabdázóját Izraelben. A deszantosként harcoló Dósa D. Bálint testébe számos repesz fúródott.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom vármegyei sportbarátok a kézilabda pályáról ismerhetik Dósa D. Bálintot, aki a Tatai AC-hez a Ferencváros csapatából érkezett és számos mérkőzésen nyújtott remek teljesítményt. Ám 2021-ben úgy döntött, hogy Izraelben szeretne letelepedni. Így lett az izraeli hadsereg deszantosa, holott azelőtt semmi köze nem volt a fegyverekhez. A hetek.hu készített nemrég interjút a volt kézilabdázóval, amelyből elképesztő történet bontakozott ki.

Dósa D. Bálint
Forrás: Dósa D. Bálint/Instagram

Az is kiderült belőle, hogy nemrég számtalan repesz fúródott Dósa testébe, amikor felrobbant mellette egy tankelhárító gránát. A rakétát egy Hamász-terrorista lőtte a magyar fiatalember és társa felé, akiknek az volt a feladatuk, hogy védjenek egy iskolaépületet. Az interjúból kiderült, hogy ejtőernyősnek jelölték ki, összesen 12 hónapig tartott a kiképzés. Mint mondta: nagyon kemény, sokkal durvább megterhelés volt, mint amiben sportolóként az edzéseken, vagy bárhol másutt része volt.

Dósa D. Bálint a 2021-es bronzérmes tataiak csapatfotóján a felső sorban balról a harmadik helyen
Dósa D. Bálint a 2021-es bronzérmes tataiak csapatfotóján a felső sorban balról a harmadik helyen
Fotó: NONISSON / Forrás: TAC Férfi kézilabda csapat/Facebook

Dósa D. Bálint a 202-es egység ejtőernyős felderítője lett. Október 7-én a Hamász terroristái megtámadták az országot, lemészároltak több mint ezer embert, köztük nőket, gyerekeket, csecsemőket. Egységével a bázisukon volt, a riasztás után egy órát kaptak arra, hogy teljes menetfelszerelést öltsenek. Azonnal indulniuk kellett, a következő napokban pedig három kibucba is elküldték őket, hogy azonosítsák, majd – ha kell – likvidálják az esetleg még ott rejtőző fegyvereseket. Be'eriben is ott volt; itt ölték meg a Hamász emberei a magyar állampolgárságú Ilan Weiszt, akinek halálhírét egy hete erősítették meg.

A kibucok megtisztítása után Gázába küldték az egységével, előtte azonban újabb nagyon kemény kiképzésen készítették fel, mi várhatja a forrongó övezetben. Ide csak azután indulhattak el, hogy a hadsereg bombázással, rakétákkal már előkészítette a gyalogos katonák bevonulását. November 4-én érkeztek meg, majd egészen a tűzszünetig maradtak, amikor áthelyezték őket egy másik területre. Az volt a feladatuk, hogy elfoglaljanak egy iskolaépületet, amit a terroristák menedéknek használtak. Miután ezt megtették és az épület már üres volt, fedezőtüzet kellett nyújtaniuk az ezred többi egységének, hogy ők is elfoglalhassák a számukra kijelölt épületeket. Közben azonban egy terroristának valahogy sikerült közéjük férkőznie, így rájuk indított egy rakétát. A gránát a falba csapódott Bálinték mellett, a robbanás rengeteg repeszt szórt szét.

Az egyik legnagyobb a combom felső részén talált el, de hálát adok az Úrnak, hogy a főütőerem mellett néhány centiméterrel fúródott belém. Ha kicsit odébb megy, azonnal elvérezhettem volna 

– emlékezett vissza a szörnyű pillanatokra.

Így sem volt könnyű helyzetben, a sérülés helye miatt ugyanis nagyon nehéz volt szorítókötést tenni a vérző sebre. A magyar katonát kórházba szállították, nemrégen térhetett haza másfél szobás otthonába. Dósa a történtek ellenére kijelentette, ha felépül, visszatér a harctérre. Úgy fogalmazott, hogy „Isten ezt a feladatot szánta neki”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában