Fejlesztés

2024.01.29. 10:39

Bakonyalján is gyarapodhatnak a vármegye turisztikai újdonságai

Pályázati megbeszélést tartottak a Vármegyeházán.

Kemma.hu

Bakonyalján is gyarapodhatnak a vármegye turisztikai újdonságai – derült ki az erre a célra létrehozott konzorciumot vezető vármegyei önkormányzat csütörtöki sajtótájékoztatóján a Vármegyeháza dísztermében.

Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata kiemelt projektkiválasztási eljárásrendben támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázati kiírására. Ennek köszönhetően 6 vármegyei települést érintő kerékpáros- és túraútvonal kijelöléseket végez, ehhez kapcsolódóan pihenőpontokat tervez létesíteni. A konzorciumvezető vármegyei önkormányzat Kisbér, Ácsteszér, Súr, Csatka, Bakonybánk és Réde településeket vonta be a pályázatba.

Kisbér hivatalos közösségi oldalán is beszámolt arról, hogy az érintett települések polgármestereivel, Sinkovicz Zoltánnal, Vuts Norberttel, Sógorka Miklóssal, Bognár Tímeával, Nagyné Farkas Mariannával és Farkas Lajossal tartott megbeszélést a vármegyei önkormányzat, amelyen Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke adott tájékoztatást a beadott pályázatról, valamint a további munkákról.

A pályázat célterülete Bakonyalja, kiemelt cél a Bakony Startégiához illeszkedés, a Bakonyalja aktív turizmusának összekapcsolása Veszprém, Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegyékkel. Mint írják, nagyságrendileg 120 kilométer úthálózatot terveznek kijelölni a projektben, hogy a gyermekkorúaktól az extrém sportolókig mindenkinek tudjanak vonzó célpontot kínálni az utazásaikhoz.

A program előkészítése során egyeztettek a Magyar Természetjáró Szövetséggel, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal, továbbá a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel is. A településeken pihenőpontok létesülnek, amelyeknek minimális követelménye, hogy fedettek, két oldalról szélvédettek legyenek, tartalmazzanak információs táblákat és utcabútorokat.

A konzorcium magasabb műszaki tartalmat kíván megvalósítani egy 40-50 négyzetméter alapterületű, tisztálkodási lehetőséget (mosdó, nyilvános WC) is biztosító, tájba illő mobilházban vagy könnyűszerkezetes házban. Ennek pedig villamosenergia, ivóvíz, valamint szennyvíz közművekre kell csatlakoznia. Hozzáteszik, hogy Kisbér város képviselő-testülete úgy döntött, hogy a pihenőpontot a Batthyány tér szomszédságában lévő rózsakert melletti területen helyezi el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában