Öngyilkossági kísérlet

2024.01.25. 11:34

A fájdalom árnyékában: döntött a bíróság a tatai fiú ügyében, aki magára gyújtotta szülei házát

Megúszta a börtönt az a fiatal, tatai fiú, aki úgy akart öngyilkos lenni, hogy magára gyújtotta szüleinek a házát.

Kemma.hu

A fiatal fiú megtörten állt a bíró előtt, míg családja támogatta őt a háttérben

Forrás: 24 Óra

Fotó: G.D.V.

Egy félénk, 23 éves tatai fiú állt bíróság elé csütörtökön, a reggeli előkészítő ülésen a Tatabányai Járásbíróságon. Tekintetéből is látszott, hogy az ijedtségén túl csak a megbánása nagyobb. Egy 2,5 évvel ezelőtt meghozott felelőtlen döntése ugyanis egész életére rányomhatja a bélyegét. V. D. ugyanis magára gyújtotta szülei tatai házát még 2021 július 5.-én. Öngyilkos akart lenni, hogy mi okból, az nem derült ki a meghallgatáson.

Az előkészítő ülésre édesanyja és nagymamája kísérte el, támogatta lelkileg a fiatal fiút. Minden mozdulatukból, szavukból érezhető volt az aggódás és a szeretet. Hiszen ők felnőttként pontosan tudták, hogy mit is jelenthet egy ilyen ítélet a fiatal fiú jövőjére nézve. Láthatólag mindent megbocsátottak neki, pedig a szép családi házból sok nem maradt, a kár - a 2,5 évvel ezelőtti árakon számolva - mintegy 10 millió forintra rúgott. 

Pedig a fiú tette súlyos, az ellene felhozott vád közveszélyeztetés. Meggondolatlansága akár emberéletet is követelhetett volna. V.D. a bíróságon elfogadta az ügyészség vádjait és lemondott a tárgyalás jogáról. Mivel az eset után a fiú elmeállapotát is vizsgálták, és a szakértői vélemény szerint a cselekménye következményeinek a felismerésében enyhe fokban volt korlátozva, a bíró többször is visszakérdezett, hogy megérti-e a döntéseinek következményeit. Végül a válaszok alapján a bíró úgy döntött, hogy V.D. jelenleg nincs korlátozva, hogy döntsön a sorsáról. 

Bár az ügyészség tárgyalásra szerette volna vinni az ügyet, hogy ott pontosítsák a fiú elmeállapotát, a bíró szerint erre nincsen szükség és ítéletet hirdetett: 1 év 10 hónap börtönbüntetés, 3 évre felfüggesztett próbaidőt rendelt el, amit pártfogói felügyelet mellett kell eltöltenie. 

A bíró az ítélet meghozatalakor több enyhítő körülményt is figyelembe vett. Többek között a fiatal életkorát, a büntetlen előéletét, hogy beismerő vallomást tett, illetve hogy a szakértői vélemények miatt elhúzódott az eljárás. Az ítélet azonban még nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A vádlott és védője azonban elfogadta az ítéletet. 

Az ítélet kihirdetése után láthatóan megkönnyebbült az egész család. Megúszta a börtönt. A jelenleg álláskereső fiú jövője sem lesz örökre megbélyegezve. 

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivőjétől a Kemma.hu megtudta, hogy a próbaidő felének leteltével, vagyis 1,5 év múlva bírói mentesítést kérhet az elítélt. Ez pedig azt jelenti, hogy utána az erkölcsi bizonyítványában már nem fog szerepelni a bűntette.

A tényállás szerint 2021. július 5-én V.D. - miután szülei munkába indultak és egyedül maradt otthon - elhatározta, hogy korábbi terveinek megfelelően öngyilkos lesz. V.D. az ingatlan padlásterében lévő szobájában az ágya alá égő gyertyát helyezett. A nyílt láng hatására az ágy kigyulladt, tűz keletkezett. A fiú még sokáig az égő szobában maradt, azonban miután a szoba ajtaja is átégett meggondolta magát és a szoba ablakán keresztül kiugrott az utcára.

A tűz terjedése miatt a padlástéri helyiség födémszerkezete teljesen megsemmisült, továbbá a tűz a tetőszerkezetre, és azon keresztül a padlástér többi helyiségeire is átterjedt. A tűz a szomszédos ingatlant is veszélyeztette, aminek padlásterét egy deszkafal választotta csak el az égő háztól. A szomszédban egy személy tartózkodott a tűz kialakulásának idején. 

Közben a szemtanúk kihívták a tűzoltókat. A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Tatabányáról és Komáromból összesen tizennyolc hivatásos tűzoltó vonult ki, akik négy vízsugárral végezték a tetőszerkezet oltását. Az egységek két gázpalackot az épületből eltávolítottak. A fiú az épületben égési, míg az ugrás következtében súlyos sérülést, lábtörést szenvedett, mentőhelikopter szállította kórházba. A tűzesettel összefüggésben - a tűz keletkezési körülményeit vizsgálva - tűzvizsgálati eljárást indítottak, aminek eredményét átadták a rendőrségnek. 

Az épületben keletkezett kár összege 8 millió 154 ezer 845 forint, az ingóságban keletkezett kár összege 1 millió 681 ezer forint volt. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában