Húsvéti nyulak

2023.04.04. 14:00

Üreges, cukorkás, tejcsokis és tejbevonós nyúl is gazdára vár

Az 50 grammosak akciósan 500–600 forintért, a nevesebb, 90 grammos húsvéti nyuszik 1000 forintért mennek manapság. Az ár azonban csak jelzésértékű, az olcsóbb példányok is tudnak kellemes meglepetéseket okozni.

Walczer Patrik

A húsvéti nyúl bárgyú mosolyának bizony kevesen tudnak ellenállni

De nem vágta fejemhez a családom, miután elmeséltem nekik, hogyan nyerészkedtem a januári leárazásokkal. Történt ugyanis, hogy lecsaptam a leakciózott szaloncukorra, mondván ötszáz forint egy kilogramm édességért igen baráti. Természetesen ahogy a karácsonyi időszakban, úgy húsvétkor sem vetem meg a csokoládét, igaz, mikulások helyett ilyenkor nyuszikra utazom. Ha nyúlmustráról van szó, akkor kisebb-nagyobb, üreges, cukorkával töltött, tejcsokis, kakaómasszás, gyakorlatilag mindenféle változat jöhet, az ízlelgetésnek csak a pénztárca szabhat határt. 

– Hát miből van ez? Nem bírom leharapni a fülét… – mondtam, miközben fogaimmal próbáltam elroppantani egy ötszázforintos akciós nyuszi legfontosabb érzékszervét. Aztán persze győztem, ebben segített az is, hogy az ujjaimtól szépen megolvadt és puhává vált az egyébként szépen dekorált édesség. 

Az első pillanatok alatt elfogyott, majd jöhetett is a második, melynél felfigyeltem arra, hogy a farkát 3-4 vonalkával szimbolizálják. Rögvest eszembe is jutott az a csokimikulás, mely néhány éve akadt a kezembe: annak a példánynak az arcán olyan kaján vigyor díszelgett, mintha egy óvodás rajzolta volna meg két legózás között. Egyébként egy másik nyuszinál még virágokat is formáztak a lábakhoz, az állatot kantáros nadrágba öltöztették. Hiába, valahol csak a csomagolás a lényeg, mondván, nassolás közben úgysem merül el senki a részletekben. Kivételek azért mégis vannak… 

– Ez kívülről még lány volt, most már nem mondanám meg, hogy mi is ő – jegyeztem meg a kicsomagolt, kevésbé kreatívan díszített példányról, mely egyébként ízletes volt. Kellően könnyen oldódott a szájban, mondjuk ezer forintért ezt el is vártam tőle. 

Ahogy teltek a percek és tűntek el az asztalról az édességek, úgy mosódtak el az egyes fajták közötti határok. Az ízlelőbimbókat sikerült becsapni, gyakorlatilag öt-hat darab elfogyasztása után mindegyiket csak egy erős cukorbombának lehetett érezni. Aki az ünnepekkor sorban bepuszilja a locsolásért járó ajándékokat, ne lepődjön meg, ha a nassolást követően a sonkához már hozzá sem nyúl. Jó tanács: érje be mindenki egy csokitojással, hiszen a csokinyuszi bárgyú mosolyának kimondottan nehéz ellenállni. 

Kakaóvaj

Kevesen tudják, hogy milyen alapanyagokból állnak a csokinyuszik, a paletta igen széles, kakaós masszástól kezdve minőségi tejcsokoládés figurákkal is találkozhatunk az üzletekben. A mindmegette.hu szerint még mindig többségében vannak a tejbevonóból gyártott olcsó termékek, ám egyre többen keresik a tiszta, valódi, értékesebb, egyben drágább változatokat. A portál azt is írja, hogy a csokoládé szigorú nemzetközi szabvány szerint készül, legdrágább alkotóeleme pedig a kakaóvaj. A kakaómasszás termékeknél ezt hiába keressük, olcsóbb, növényi zsírokkal igyekeznek helyettesíteni a fontos hozzávalót. Kizárólag a csokoládéból készült figurákban van kakaóvaj, ami tartalmaz illatanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ezért fordulhat elő, hogy a polcokra kirakott, de azonos méretű és tömegű példányok árában jelentős különbségeket tapasztalhatunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában