Gyorsított

2024.03.05. 06:57

Videó: kisiklott a vonat Tatabányánál a mozdonyvezető miatt

A Tatabánya és Tata között elrendelt vágányzár miatt csak 40 km/órával mehetett volna a vonat, ám a mozdonyvezető 90 km/óra sebességre gyorsította a szerelvényt. A vonat ezért kisiklott. Az esetet egy térfigyelő kamera is rögzítette.

Kemma.hu

A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a mozdonyvezetővel szemben, akinek figyelmetlensége miatt kisiklott a vonatszerelvény.

kisiklott vonat tatabánya tata között
A vonat Budapestről tartott Sopron irányába az 1-es számú vasúti vonalon, amikor kisiklott
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint a mozdonyvezető 2021. február 1-jén Budapestről Sopron irányába  vezetett egy vonatszerelvényt az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 km/óra sebességkorlátozás volt érvényben.

Fékezett, kisiklott

A férfi a vonatszerelvénnyel 12 óra 1 perckor hagyta el Tatabánya vasútállomást, amely után azonban a sebességkorlátozás ellenére 90 km/óra sebességre gyorsított. Amikor elérte a 90 km/óra sebességet, észlelte a kijárati jelző utasítását, ezért gyorsfékezést alkalmazott. A vonatszerelvény ekkor siklott ki.

kisiklott vonat tatabánya tata között
A szakaszon 40 km/óra sebességkorlátozás volt érvényben, ám a férfi 90-re gyorsította a vonatot
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A baleset közben egy utas kizuhant az üléséből, emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vasúti baleset miatt ráadásul a kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67 millió 100 ezer forint, a vasúti sínpályában 57 millió 523 ezer 123 forint kár keletkezett.

kisiklott vonat tatabánya tata között
A kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67 milliós, a sínpályában 57.5 milliós kár keletkezett
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A baleset miatt 498 vonat mindösszesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett. A vasúti forgalom a jobb vágányon 2021. február 2-án 3 óra 30 perckor, míg a bal vágányon 5 órakor sebességkorlátozásokkal indult meg, mely korlátozások csak 2021. február 18-án 7 óra 30 perckor szűntek meg.  

A mozdonyvezető cselekménye a vasúti személy- és teherszállítás, mint közérdekű üzem működését jelentősen megzavarta. Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és a vasúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélje.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában