Lánglovagok

2023.08.29. 14:30

Kard helyett tömlővel harcol a három muskétás

A három testvér Hegedűs Zoltán és ikerpár öccsei Csaba és Tibor megszámlálhatatlan dologban hasonlítanak. Egyik ilyen, hogy gyerekkoruktól kíséri őket a tűzoltói hivatás.

Kemma.hu

Zoltán a tatabányai, Csaba a komáromi, Tibor a fővárosi tűzoltóknál szolgál

Forrás: Katasztrófavédelem.hu

A Hegedűs fivérek a szlovákiai Izsa településen nőttek fel, Komáromhoz és a magyar határhoz közel. Önkéntes tűzoltóként Szlovákiában találkoztak először életre szóló hivatásukkal. A testvéri összetartásukat jól példázza, hogy Hollandiában is együtt dolgoztak, majd külföldről hazatérve sorban mindannyian egyenruhát öltöttek. 

Persze ez nem volt annyira egyszerű, mint amilyennek hangzik hisz le kellett mondaniuk szlovák állampolgárságukról, hogy magyarországi hivatásos tűzoltóként folytathassák. A hármas fogat legidősebb tagja Zoltán a tatabányai, Csaba a komáromi, Tibor a fővárosi hivatásos tűzoltóknál szolgál. Varga Mihály Sebestyén tű. főhadnagy, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, a Katasztrófavédelem magazinjában kérdezte a testvéreket. 

Teljes felszerelésben a három fivér
Forrás: Katasztrófavédelem.hu

- Az, hogy Zoli már tűzoltó volt megkönnyítette a döntésünket merre is tovább. Sokat mesélt a hivatásról. Tetszett az, hogy rend és rendszer van. Tetszik, hogy a szolgálat egy családias környezet, a bajtársakért bármikor „tűzbe tennénk a kezünket…. - kezdet történetüket Csaba, aki Zoltánnal szolgálat közben is össze-össze fut, ha nagyobb beavatkozásnál küzdenek a lángokkal, vagy műszaki mentéseknél avatkoznak be.

- Van esélye annak, hogy egy-egy kárhelyszínen, tűzesetnél mindhárman találkozzunk, hisz nemsokára mindhárman ugyanazon a napon fogunk szolgálatot teljesíteni, bár ilyen helyzetet egy pillanatig sem kívánok, hisz ez nagy volumenű beavatkozásoknál lenne csak könnyen elképzelhető - tette hozzá Zoltán. 

Tibor számára a hivatás mozgalmasságának ígérete adta az egyik fő löketet a tűzoltói munka melletti elköteleződésben. Legnagyobb hobbiját, a búvárkodást is magával vihette a munkahelyre, hisz jelenleg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvár szolgálatának tagjaként lát el feladatokat.

- Ezzel szoktunk viccelődni, hogy mi Hegedűsök földön, vízben és levegőben is az emberek segítségére siethetünk, hisz amellett, hogy tűzoltók vagyunk, Zoli remek alpinista, magasból mentésben jeles, jómagam pedig a víz alól is érkezhetek, ha baj van - árulta el Tibor. 

Így lehetsz tűzoltó
Beosztott tűzoltói képzésbe való bekerülés feltétele az előzetes fizikai, egészségügyi és pszichikai vizsgálaton történő alkalmasság.  Ezen kívül egy úgynevezett kifogástalan életvitel ellenőrzésen is át kell esnie a jelentkezőknek.
A tűzoltó szakképzés 5 hónapig tart. A képzés ideje alatt bértámogatást, egészségbiztosítási járulékfizetést, ruházatot, szállást és napi háromszori étkezést térítésmentesen biztosítanak a képzésben résztvevőknek. A hivatásos állományba vétel feltétele még a 18. életév betöltése, a büntetlen és kifogástalan életvitel, cselekvőképesség, magyar állampolgárság, legalább középfokú állami iskolai végzettség, ami lehet érettségi vagy szakiskolai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában