Hírek

2007.04.11. 06:15

Kisajátítják a lakásomat, jó sokat kérhetek érte?

Olvasónk a tervezett kormányzati negyed melletti területen lakik. Rebesgetik, hogy a társasházat ki fogják sajátítani. Az úr barátai azt mondogatják: jó sok pénzt kapsz majd a lakásodért.

BAMA

Egyáltalán nem biztos, hogy egy kisajátított területen lévő ingatlanért sok pénz üti a markunkat – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez nem egyszerű adásvétel, amely úgy zajlik, hogy odaállít hozzánk valaki, aki feltétlenül meg akarja venni a lakásunkat. Ez esetben mi persze mondhatnánk, hogy eszünk ágában sincs olyan kevésért elköltözni, amennyit ő ajánl.

A valóság úgy néz ki, hogy a kisajátító tesz nekünk egy árajánlatot. (Általában meg szoktak bízni ezzel egy ügyvédi irodát.) Ezt mi vagy elfogadjuk, vagy nem. Ha nem fogadjuk el, akkor a másik fél a kisajátítási eljárás keretében az illetékes közigazgatási hivatalhoz fordul. A közigazgatási hivatal kiküld hozzánk egy szakembert (ingatlanszakértőt), állapítsa meg ő a lakásunk értékét. Az összeg lehet nagyobb, de kisebb is, mint amennyit a kisajátító eredetileg ajánlott. Ez azt jelenti, hogy ha nem fogadjuk el az első árajánlatot, jobban, de rosszabbul is járhatunk.

Ha a közigazgatási hivatal által megállapított összeg sem felel meg nekünk, bírósághoz fordulhatunk. A bíróság szintén szakértőt kér majd fel, állapítsa meg az ingatlan értékét. Így megint ott tartunk, ahol az imént: az összeg lehet kisebb vagy nagyobb. Amennyiben az ügy lezárul, nem tiltakozhatunk: el kell fogadnunk a végső soron meghatározott pénzösszeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!