Hírek

2007.03.27. 18:59

Fejlesztik vagy rombolják a magyar falut?

Az MSZP szerint az infrastruktúra-fejlesztés jelentheti a vidék felzárkózását, a Fidesz azonban úgy véli: vidékfejlesztés helyett jelenleg tudatos falurombolás zajlik Magyarországon – röviden így summázható a legnagyobb ellenzéki párt által kezdeményezett keddi parlamenti vita.

V.M.

„A falvak nem tudják megtartani lakóikat, mert a kormány a családi gazdaságok helyett a TSZ-alapú tőkés nagybirtokokat támogatja” – szögezte le Font Sándor. A Fidesz vezérszónoka hozzátette: nincs elég munkahely, megszűntek vasútvonalak, a kisiskolákra és kispostákra is lakat került, ezért nem lehet majd csodálkozni, ha elnéptelenednek a falvak.

„Az biztosan sehová sem vezet, ha azt mondjuk, hogy maradjon minden változatlan, mert az konzerválja az elmaradottságot és a szegénységet” – mondta Szabó György. A szocialista képviselő szerint a falugondnoki hálózat, a csatornázás és a több távmunka-lehetőség jelenti a fejlődést, vagyis önmagában az iskola vagy a posta nem menti meg a falut. Ugyanakkor gyakorlatilag valamennyi kormánypárti felszólaló kiemelte, hogy elsősorban nem a hazai, hanem az uniós forrásoktól lehet várni az előrelépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!