Hírek

2007.03.12. 17:43

Múzeumba kerülnek a kréták?

Magyar Bálint tegnap párttársainak is bemutatta a magyar oktatás új „csodafegyverét”, az interaktív táblát. Az ellenzék inkább másra költene 40 milliárd forintot.

Éber Sándor

„Visszamegyek tanítani” – kiabált fel lelkesen Horn Gábor miközben Magyar Bálint az SZDSZ frakciónak bemutatta tegnap egy rendkívüli frakcióülésen az interaktív táblát. A liberálisok ügyvivője azt is kijelentette, blődség azt emlegetni, hogy az iskolák botrányos állapotban vannak, beáznak és leesik a vakolat, ezért inkább felújításra, s nem drága gépekre kellene tölteni a pénzt. „Az interaktív táblát oda kell helyezni, ahol nem ázik be az iskola” – hangoztatta Horn Gábor.

„Az interaktív tábla ablakot nyithat a világra a kistelepülések hátrányos helyzetű gyermekeinek is, hiszen például olyan virtuális múzeumlátogatásokat tehet az eszköz révén, ahová esélye sem lenne eljutnia” – méltatta Magyar Bálint a szerkezetet párttársainak. A Fejlesztéspolitikai Irányító Testület alelnöke kijelentette, hogy az új eszköz esélyegyenlőséget teremthet, megtöri a verbális egyeduralmat az oktatásban, a lexikális tudás helyett a képességfejlesztés kerül előtérbe.

Eddig már 1500 interaktív táblát használnak Magyarországon – főként a PHARE program keretéből finanszírozva –, s az egykori oktatási miniszter szerint igen pozitívak a visszajelzések. A gyerekeket jobban leköti az eddigi használt eszközöknél, kevesebb a fegyelmezési probléma. Projektszerű lesz az oktatás, mind a tanárok, mind a diákok együtt fejleszthetik tananyagok tartalmát.

„A Nemzeti Fejlesztési Terv mintegy 400 milliárd forintot szán az oktatás fejlesztésre, ebből 40 milliárd forintot tervezünk az interaktív táblák megvételére a XXI. század iskolája program keretében” – mondta lapunknak Magyar Bálint. Jelenleg mintegy 62 ezer tanterem és 22 ezer szaktanterem van Magyarországon, ebből mintegy 40 ezerben állítanának fel digitális táblákat. Egy interaktív tábla ára a hozzá tartozó laptoppal, vagy számítógéppel, a projektorral, egyéb alkatrészekkel, a szervízeléssel, a szoftverekkel és az oktatással együtt mintegy 800-900 ezer forintba kerül. „Ez az összeg azonban jóval alacsonyabb lehet a több céget érintő közbeszerzési pályázaton, hiszen tömeges megrendelésről van szó” – mondta Magyar.

Az ellenzék azonban keményen bírálja a projektet, az MDF egyenesen „disznóságot” sejt a beszerzések mögött. „A korábban Magyar Bálint vezette oktatási tárca informatikai beszerzési botrányai után, mint például a Sulinet programnál, az MDF attól tart, hogy a digitális tábla program elsősorban valamely gazdasági-informatikai csoport érdekeit fogja szolgálja” – mondta lapunknak Almássy Kornél.

A demokrata fórum alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy már most olyan összegeket emlegetnek, amelyek jóval magasabbak a piaci árnál, az egész projektet 20 milliárdból is meg lehetne valósítani. A kakaóbiztos számítógépek beszerzése is túl drága volt a picai árhoz képest, sőt mi voltunk az elsők, akik fizettek ezért a berendezésért. Az MDF alelnöke inkább felújításokra, sportpályák építésére, családsegítő hálózat kiépítésére fordítana több pénzt.

„A kormányzat ismét egyedül, egyeztetés nélkül döntötte el, hogy mire szánja az oktatásra szánt pénzt” – mondta lapunknak Sió László. A Fidesz oktatáspolitikusa szerint jelenleg 10 milliárd, jövőre pedig 30 milliárd forint lesz a forrás hiánya az oktatásban. A fenntartóknak nincs pénze a felújításokra, hiszen még a pályázatokon az önrészt sem tudják befizetni, örülnek, hogy biztosítani tudják a béreket.

Sió szerint a pénzt inkább ingyenes iskolai étkeztetésre, ingyen tankönyvre kellene szánni. Szükség lenne az óvodák fejlesztésére is, hiszen több száz óvoda szűnt meg, s egyre több gyermek kerül hátrányos helyzetbe, mire iskolába menne. „Jelenleg az oktatásban nem Hiller István oktatási miniszter, hanem Draskovics Tibor, és Magyar Bálint hozza meg a döntéseket, hiszen ők döntenek a rendelkezésre álló források felett” – hangoztatta Sió.

Az interaktív tábla egyfajta interakció a számítógép felületén megjelenő ábrákat a falra vetítő projektor, a speciális érzékelőkkel ellátott fehér felület – a tábla – és a számítógép között. A pedagógus a táblánál állva ujjának érintésével, vagy egy speciális digitális ceruzával a projektoron keresztül éppúgy irányíthatja a számítógépet. Képeket, filmeket tölthet le az internetről, slideshow-kat, prezentációkat tarthat. A táblára akár írhat is, amit bármikor letörölhet.

Ha a tanulóknak saját számítógépeik vannak, akkor a padból ülve is írhatnak a digitális táblára, vagy az óra végén lementhetik az anyagot és hazavihetik. Angliában két év alatt már szinte az összes tanteremben felállították a digitális táblákat. Mexikóban a félmillió tanteremből már 150 ezerben van ez az eszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!