Hírek

2007.03.09. 17:43

Ünnepi erőszakra számít a kormány

Radikális csoportok erőszakos cselekedeteire számít a titkosszolgálat március 15-én. A rendőrség – ha kell – ismét használ gumilövedéket.

Tibay Gábor

Radikális csoportok továbbra is céljuknak tekintik a nemzeti ünnep megzavarását – ez derült ki a kormányzati tájékoztatásból a Nemzetbiztonsági Bizottság pénteki ülését követően. Szilvásy György titkosszolgálatokért is felelős kancelláriaminiszter pénteken, a testület zárt ülését követően az újságíróknak szétosztott közleményében az áll: a Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly szeptember közepétől 167 rendzavarással kapcsolatos értesülést regisztrált. Ennek jó része fegyverek beszerzéséről, erőszakos cselekedetek és védett vezetők elleni akciók előkészítéséről szól. Szilvásy szerint a radikálisok egyebek között a Kossuth tér, esetleg „más objektum” visszafoglalására, a Parlamentbe való bejutásra készülnek, de akadályozni kívánják a közlekedést és a rendőri erők mozgását is. A titkosszolgálat vidéken útblokádokra, a rendőrség figyelmének elvonására számít. Nem zárják ki az illegális fegyverbeszerzést sem. Szilvásy úgy véli, egy 2000-2500 fős kemény mag akcióira lehet számítani Budapesten.

A kancelláriaminiszter pénteken Sólyom László államfővel is ismertette a biztonsági helyzetet. Az elnöki hivatal a találkozóról kiadott közleményében úgy fogalmazott: Szilvásy és az államfő „egyetértettek abban, hogy a rend fenntartásáért felelős hatóságoknak a törvényesség keretein belül, az ünnepi rendezvények szervezőivel együttműködve kell biztosítaniuk a megemlékezések lebonyolítását. Egyetértettek abban is, hogy a békés és méltó ünneplés körülményeinek megteremtéséhez valamennyi demokratikus politikai pártnak és szervezetnek hozzá kell járulnia.” Sólyom László Orbán Viktorral is találkozott: a Fidesz elnökével hasonló tanulságot vontak le a párt ünnepi rendezvényével kapcsolatban.

Használhat a rendőrség gumilövedékeket március 15-én, de a fegyverhasználatot feltételekhez köti az országos rendőr-főkapitány – derült ki pénteken Bene László sajtótájékoztatóján. Az országos rendfenntartásért március 15-én felelős rendőri vezető azt mondta: a felfegyverzett, az állomány testi épségét veszélyeztető tömeg ellen bevethető lesz a gumigolyó. Bene László közölte: az ilyen fegyverrel felszerelt rendőrök csak a parancsnok által meghatározott irányba és személyekre adhatnak le lövéseket, és csakis lábra célozhatnak. A főkapitány biztosította a sajtót, hogy éles fegyver bevetésére semmilyen körülmények között nem adnak engedélyt.

Bene László lapunk kérdésére elmondta: bár maguk is hallottak a rendfenntartó erőket megosztani szándékozó országos szervezkedésről, az esetek döntő többségében minimális rendőri jelenlétre és békés ünneplésre számítanak. Arra a kérdésünkre, hogy egy esetleges fővárosi rendzavarás esetén várható-e vidéki erők felvezénylése, azt felelte: a budapesti események biztosításában elsősorban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) erőire számítanak, már kiválasztották a bevonandó egységeket. Az országos rendőrfőkapitány cáfolta, hogy a rendőrség bármikor is politikai utasításra cselekedett volna. Annyi azonban bizonyos: a rendőrség saját „dokumentációs egységgel” lesz jelen az utcákon március 15-én. Erre a főkapitány szerint részben megelőző célzattal van szükség, részben pedig azért, hogy az esetleges vitás helyzetekben az általuk készített videófelételek is bizonyítékul szolgálhassanak.

A rendőrségi tájékoztatón bemutatták a készenléti egységek által viselt speciális páncélzatot és az esetleges oszlatásoknál használandó eszközök egy részét. Bene László szerint azonban a bemutatottakkal senkinek nem kell éles helyzetben találkoznia, „mindössze” meg kell tartani a békés ünneplés feltételeit és a jogszabályokat. Ez utóbbi azonban lehet, hogy nem is olyan egyszerű: egy kormányrendelet szerint vasárnaptól szabálysértésnek számít a „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség”, vagyis az, ha a rendőri felszólításra a jelenlévők – bár amúgy passzívak – nem hagyják el a tüntetés helyszínét. A Társaság a Szabadságjogokért és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány szerint a rendelet ellentétes az alaptörvénnyel, így az Alkotmánybíróságon támadják meg azt.

A szivacsgolyó jobb, de nem azzal lőnek

A francia különleges rendőri erők és a német készenléti rendőrség is segítette magyar kollégáik felkészülését – derült ki pénteken. A rendőrségi információk szerint a gumilövedékek használatára is kapott kiképzést az elmúlt hónapokban a rendvédelmi szolgálat. Bár a rendőrség fontolóra vette a humánusabb eszközök alkalmazását, egyelőre maradnak az ősszel használt oszlató fegyverek, azaz a paprikaspray és egyéb könnygáz, a karabélyok és a gránátvetők, a lovasrendőrség, továbbá a már megtapasztalt gumilövedékek. Elhangzott: az európai tapasztalatokat hasznosítva elképzelhető, a gumigolyók helyett – ha szükséges – a jövőben szivacslövedékeket használnak majd, mely csak leteríti a „célpontot”, de nem okoz sérülést. Ennek rendszeresítését azonban hatásvizsgálatok sorának kell megelőznie.

Kokárda és jelvény is lesz az egyenruhán

„Valamennyi, az utcán intézkedő rendőr visel majd kokárdát március 15-én” – mondja kérdésünkre az a fegyverzet- és ruhabemutatóra kivezényelt, kék gyakorlóba öltözött, pajzsos rendőr, akinek mellkasán az azonosító jelzések mellett már ott a nemzetiszín szalag. Társa, akin új testpáncél feszül, sajnálkozó mosollyal fogadja a neki szóló hasonló tárgyú – vélhetően naivitásunkat tükröző – kérdést, mondván: a védőruhára nehéz lenne feltűni a kokárdát, és el is veszhetne menet közben. Ami pedig az azonosítókat illeti, ígérik, azokat nem vesztik el: március 15-én a rendőrök bal karjukon jelvényüket, jobb mellkasukra hímezve annak számát hordják majd – az oszlató egységek pedig a sisakjukon hordanak azonosítót. Bene László – közvetve elismerve ezzel a hibát – azt mondta: az elmúlt 16 évben sem viseltek a rendőrök azonosítót gyakorlójukon, „csak ez eddig nem tűnt fel senkinek”. A hiányosságot a megfelelő ruházati módosításokat megtéve korrigálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!