Hírek

2007.03.04. 18:51

Verekedés a kisebbségi választáson

Vasárnap tartották a területi és az országos kisebbségi önkormányzati választásokat az ország több mint 1400 településén, a szavazóköröket lapzártánk idején zárták be. A voksoláson alig több, mint 10 ezer, úgynevezett elektor vehetett részt, akik még az októberi helyi választásokat követően lettek települési kisebbségi képviselők.

Vég M.

Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint először a részvételi adatok lesznek láthatók kisebbségenkénti bontásban a hivatal internetes honlapján vasárnap este, várhatóan 20 óra után. A szavazatokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésén számolják majd össze. Előzetes tájékoztató adatok tehát már hétfő este is lesznek, az Országos Választási Bizottság azonban csak szerdán állapítja meg a végleges eredményt.

A 13 magyarországi kisebbség az országos kisebbségi önkormányzatokba összesen 399 tagot delegálhat. Érdekességek persze vannak, hiszen a legtöbb elektorral – majdnem öt és fél ezer – rendelkező cigány kisebbség ugyanúgy 53 főt választhat meg, mint az 1800 német elektor. Sőt az 55 szlovén elektor is tizenöt képviselőnek adhat mandátumot. A szavazás listás, részvételi küszöb nincs, és más választásoktól eltérően itt, most először, nincs kampánycsend. Nem lehet továbbá igazolással szavazni, és mozgó urnát sem kérhettek az elektorok.

A kisebbségi választásokat verekedés előzte meg, hiszen egy szombati, zalalövői kampányrendezvényt követően csetepatéba keveredett egymással Kövesi Vilmos, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese és Vajda László, a Lungo Drom képviselője. Kövesi szerint Vajda azért csapta őt két ízben is ököllel arcon, mert ő az MSZP-s Teleki László listáját támogatta, amivel a Fidesz szövetségesének számító Lungo Drom Zala megyei listavezetője nem értett egyet. A feljelentés megérkezett az illetékes rendőrőrsre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!