Hírek

2007.02.28. 12:14

Magyarország helyesen kezelte a madárinfluenzát

Egyetért az Európai Unió betegségmegelőzési és -ellenőrzési központjának igazgatója azzal az európai bizottsági értékeléssel, hogy Magyarország helyesen kezelte az év elején felbukkant madárinfluenzát.

BAMA

Jakab Zsuzsanna az MTI-nek Brüsszelben adott interjúban azt is elmondta, teljesen elhibázottnak tartotta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Magyarországról származott az Egyesült Királyságba behurcolt madárinfluenza. Hangoztatta: bár a központ 2-3 évet jelölt meg, mire az EU-tagországok elvégzik a teljes felkészülést egy esetleges világméretű influenzajárvány elleni védekezésre, az EU már ma is a világon a legfelkészültebb régiónak számít.

A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (ECDC) igazgatója azért járt Brüsszelben, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságában ismertesse azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a központ tesz egy esetleges világméretű influenzajárvány (pandémia) elleni védekezés érdekében.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország a pandémiás felkészülésben nemzetközi összehasonlításban is jól áll. Mint mondta, a stockholmi központ munkatársai minden EU-tagországot végigjárnak, és átnézik a felkészülési tervet. Magyarországon már voltak, és nagyon pozitív véleményt alakítottak ki - szögezte le Jakab Zsuzsanna.

A témával foglalkozó jelentésben a központ - a felkészülés befejezése érdekében - további erőfeszítéseket szorgalmazott a lakosság védőoltásokkal történő ellátása, a vírusellenes készítmények terjesztési rendszerének javítása, a madárinfluenza-vírus terjedésével kapcsolatos kutatások és az EU-tagországok közötti együttműködés javítása terén. Jakab Zsuzsanna most úgy értékelte, hogy az EP-képviselők is pozitívan fogadták a területen a központ részéről elvégzett munkát.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!