Hírek

2007.01.05. 06:23

Sztrádadíj használat után

A nagy tehergépjárművek után már jövőre, a személygépkocsik után 2009-től használatarányosan kellene fizetni az autópályadíjat. Azok járhatnak jól, akik rövid utat tesznek meg.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A jövő évtől a kamionok után már az úthasználat arányában kellene megfizetni az autópályadíjakat, a személygépkocsiknál még marad a matrica – fotó: Somlói Kolos
[/caption]Várhatóan jövőre már használatarányosan kell megfizetni az autópályadíjat a nagy tehergépjárművek után, míg a személygépkocsiknál valószínűleg csak 2009-től lépne életbe a megtett kilométer szerinti elszámolás. A személyautóknál azonban a matricás fizetés is megmaradna alternatívaként – tervezi a gazdasági és közlekedési tárca. Az új rendszer nyertesei azok lehetnek, akik rendszeresen, de kis távon használják az autópályát. A hosszabb utaknál azonban már nem biztos, hogy a kilométerarányos fizetéssel járnak jobban az autósok. A pontos díjakról még nem született döntés, azok társadalmi egyeztetése is folyamatban van – mondta el érdeklődésünkre Kalmár Koppány, az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság kommunikációs szakértője. A használatarányos díjfizetés kivitelezésére vonatkozó pályázat megjelentetésével megvárják a szükséges kormányhatározatot, ami január vége előtt várható.

A közlekedési tárcához közeli forrásból származó értesüléseink szerint a személyautók után 2009-től – az idei árakon számolva – 5,60–7,50 forint közötti díjat kellene fizetni kilométerenként. Ez azt jelentené, hogy például a 163 kilométeres Budapest–Hegyeshalom útért 912–1222 forintot kellene leróni. Ha oda-vissza közlekedik valaki, ebben az esetben jobban megérné matricát vásárolni. A négynapos matricával – amely jelenleg évszaktól függően 1170 vagy 1530 forintba kerül – ráadásul ez idő alatt többször, korlátlanul lehet használni a sztrádákat. Ellenben a Kecskemét–Szeged útvonalat 450–600 forintból meg lehet majd úszni. Ez esetben pedig oda-vissza útra is jobban megéri az arányos díjfizetés. Kérdés persze, hogy 2009-re mennyivel emelkedik a matrica ára.

Idén – a nyári szezont leszámítva – nem emelkedett a személyautók és a motorkerékpárok utáni négynapos matrica ára, továbbra is 1170 forintba kerül. A május 1. és szeptember 30. közötti időszakban viszont tíz forinttal, 1530 forintra drágul. A heti matricákért ötven forinttal többet, 2550 forintot kell fizetni, a havi bérleteket viszont változatlanul 4200 forintért lehet megvásárolni. Az éves díj a legalacsonyabb kategóriában kétszáz forinttal, 37 200 forintra nőtt. A kamionok matricadíja jelentősebb mértékben, 190 ezer forintról 219 ezerre emelkedett. Egyelőre még nem lehet tudni, hogyan szednék be az útdíjakat.

Mint kiderült, a matricaértékesítés sem mindig zökkenőmentes. Csütörtök reggel 6 óra 20 perckor több helyen leállt az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. matricaértékesítő informatikai rendszere, s csak délelőtt tíz órakor indult újra – mondta el Winkler-Virág András, az ÁAK kommunikációs vezetője. A hiba három benzinkúthálózat egyes állomásait, az internetes és telefonos matricaértékesítést, valamint az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatait érintette. Akik a fennakadás miatt nem tudtak matricát venni, a 06/40-40-50-60-as kékszámot kell felhívniuk, ha a későbbiekben pótdíjfizetési felszólítást kapnának.

A cseheknél már útdíjért közlekednek a kamionok

Csehországban idén januártól vezették be az elektronikus autópályadíj-rendszert. Eszerint a tizenkét tonna össztömeg feletti járművek a megtett útszakasz hosszának megfelelően fizetnek az összesen kilencszáz kilométer hosszúságú sztrádákon, valamint a kétszer kétsávos gyorsforgalmi utakon is. A díj kilométerenként tizennégy eurócent, azaz mintegy harmincöt forint. Január első két napján hétszáz nem fizető tehergépjárművet azonosítottak, miközben 568 ezer jármű után fizettek úthasználati díjat. A jelenlegi matricakötelezettség a 12 tonna összsúly alatti járművekre még legalább 2012-ig fennmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!