Hírek

2006.02.07. 16:27

Magyar kalózok a spanyol tengeren

Aranyat, ezüstöt és kincseket keresett a spanyol partoknál a XVI-XVIII. században elsüllyedt kereskedőhajókon az a két magyar kalóz és amerikai bűntársnőjük, akiket kedden helyeztek előzetes letartóztatásba.

B. B.

A kincsvadászok a Cádizi-öbölben kutakodtak, amely a gyarmatosítás korában a világkereskedelem egyik csomópontja volt. Louisa nevű „kalózhajójukon” XVII. századi ágyúgolyókra, az időszámítás előtti II. századból származó római horgonyokra, egy föníciai váza darabjára, valamint az 1805-ös trafalgari csatában használt lőszereszsákra bukkantak a spanyol nyomozók. A modern kori kalózok távvezérlésű víz alatti robottal, fémkeresőkkel, víz alatti kamerával és GPS műholdas helyzetmeghatározókkal dolgoztak, de gondoltak modern tűzfegyverekre is, 5 darab M16-os gépkarabélyt is lefoglaltak felszerelésük között a hatóságok. Illegális műkincs-kereskedelem és lőfegyverrel való viszszaélés miatt akár tízéves börtönbüntetés is várhat a magyar kalózokra. A spanyol partoknál elsüllyedt hajók kutatása egyébként üzletnek nem rossz: az egyik kereskedőhajó – amely 1694-ben, Gibraltárnál süllyedt el – rakománya tíz tonna arany- és száz tonna ezüstrúd volt, amelynek értéke mai áron mintegy 1 billió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!