Hírek

2005.07.05. 00:00

Mit tartalmaz a nővérem végrendelete?

ÖRÖKSÉG Olvasónk féltestvére elhunyt. Törvényes örököse az úr, de az aszszonynak volt élettársa. Olvasónk tudja, hogy nénje végrendelkezett, de nem ismeri a végakarat tartalmát.

BAMA

A törvényes örökösnek a végrendeletet joga van megismerni. Sőt, az illetékes közjegyző mindenképpen köteles őt értesíteni a hagyatéki tárgyalás időpontjáról. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Az örökhagyó elhunytával lakóhelye önkormányzatának hagyatéki osztálya összeállítja a hagyatéki leltárt. Ezt eljuttatják a közjegyzőhöz, aki felkutatja a törvényes örököst. A többi érintettet is értesíti. Kérdés lehet, hogy a közjegyző megtalálja-e őket. Mi azonban elejét vehetjük annak, hogy hiába keresgéljen bennünket, és netalán lemaradjunk a tárgyalásról. Ha tudjuk, hogy hozzátartozónk elhunyt, és azt is, hol lakott, a közjegyzőnél mi magunk is jelentkezhetünk. Megtekinthetjük a végrendeletet, és észrevételt tehetünk vele kapcsolatban. Bíróságon akár meg is támadhatjuk.

A fenti esetben, ha a végrendelet másvalaki javára szól, oldalági rokon lévén köteles rész a féltestvérnek nem jár. Ági vagyonnál azonban más a helyzet. A közös felmenőtől származó ingóságok a testvérre szállnak. A vagyon ági jellegét annak kell bizonyítania, aki az örökségre ilyen alapon igényt tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!