Hírek

2010.11.22. 15:45

Együtt több a megtakarítás: tízezreket spórolhat a casco-kötelező párossal

Átlagosan ötvenezer forintot spórol meg, aki a kötelező mellett a cascóját is lecseréli

VG

Spórolás. Minden eddiginél aktívabbak az autósok az idei biztosítóváltási szezonban – állapítja meg a Biztosítás.hu. Az első hét erős kezdése után jól látszik, a legtöbb autós már rutinos váltóként kezeli a helyzetet, őket is meglepheti azonban, hogy az idén a kötelező mellett a casco is lényegesen olcsóbb lett, sőt az ezen megtakarítható összeg még a kötelezőt is jóval megelőzi: átlagosan ugyanis 35 ezer forinttal válthatnak olcsóbb cascóra ez év novemberében az autósok. Ez az összeg közel háromszorosa a kötelezőn megtakarítható átlagosan 12-13 ezer forintosnak.

Játsszon velünk és nyerje meg a jövő évi kötelezőjének a díját!

E mellett természetesen nem mehetnek el szó nélkül az autósok, főként, hogy közülük sokan korábban igen drágának találták az átlagosan 90 ezer forintot meghaladó cascodíjakat. A rekordszintű megtakarítás a biztosítók között kitört újabb árháborúnak köszönhető. A drágább kötelező biztosítási tarifát hirdető és a kötelezőversenyben alulmaradni látszó társaságok ugyanis cascoáraik minden eddiginél nagyobb mértékű csökkentésével próbálnak meg most új ügyfeleket szerezni – valószínűleg abban bíznak, így elkerülhetik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb-) állományuk drasztikus csökkenését.

<hirdetes_ctnetwork>A mintegy 800 ezer autóst érintő cascót a kedvező ár mellett azért is könnyebb most már lecserélni, mivel az idén a díjak számítása a kötelező biztosításhoz hasonlóan a forgalmi engedélyben szereplő adatokból történik. Mindez azt jelenti, aki kgfb-díjat kalkulál, az további adatok megadása nélkül kaphat cascoajánlatot, így a biztosítás megkötése és a váltás éppen olyan egyszerű, mint a kgfb-nél. A Biztosítás.hu első heti adatai alapján az idén a cascójukat és kötelező biztosításukat egyaránt lecserélő autósok átlagosan majdnem 50 ezer forintot takarítanak meg. „Az adatokból az is kiderül, hogy az autósok 70 százalékban más céget jelölnek meg cascójuk, illetve kötelezőjük 2011-re választott biztosítójaként, mivel a legolcsóbb casco ritkán párosul a legolcsóbb kötelezővel egy társaság ajánlatain belül. Az internetes közegben azonban mindez nem okoz gondot, mivel a váltók nyugodtan választhatnak maguknak eltérő cascós és kötelezős biztosítót” – összegezte Rácz István ügyvezető igazgató.

Tévhit a cascóról

Sokan azt hiszik, amíg a járművük hitellel terhelt, nem változtathatnak cascobiztosítójukon. A finanszírozás azonban ebből a szempontból nem kizáró ok, a finanszírozó ugyanis csak azt írhatja elő, hogy az autóra egy rá engedményezett úgynevezett teljes körű casco kell (tűz, elemi kár, lopás, rablás és üveg kockázatokra), de azt nem, ki legyen a közvetítő vagy a biztosító.

Erre természetesen odafigyelnek az internetes kalkulátorokat üzemeltető társaságok, akik az új biztosító által kiadott és a finanszírozónak átadandó aktualizált engedményezési nyilatkozatot az ajánlat felvételét követően megküldik az autósok részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!