Közélet

2017.06.12. 12:55

A töriérettségi miatt aggódnak a két tannyelvű osztályba járó tatai diákok

Megváltozott kerettantervek és érettségi követelmények miatt panaszkodnak az érettségizők, de az Eötvös gimnázium igazgatója szerint a korábbi évek gyakorlata okozhatott félreértést a diákok körében.

Zs. K.

Egyikük, a tatai Eötvös-gimnázium tanulója érzelmektől felfokozott levelében írta meg a kemma.hu-nak, hogy az írásbeli vizsgák után tudta meg, angolul kell a szóbeli vizsgát letennie magyar történelemből, miközben azt négy éven keresztül magyarul tanulták.

Ahogy írja, a gimnázium elején úgy tudták, hiába angolul vizsgáznak a tárgyból, a magyar történelemből magyarul kell számot adniuk, hiszen magyarul tanulják és csak a világtörténelmet kell angolul elsajátítaniuk. Ez szerinte azért meglepő, mert könnyen előfordulhat, hogy a hosszú esszé és a szóbeli tétel is magyar anyagot kérdez, és lényegében ez az a két feladat, ahol kiderül, hogy a tanuló milyen szinten tudja angolul elmondani a tudását.

Az esszét már megírták, a tanuló megérzése jó volt, ugyanis az 56-os szabadságharcot kellett leírniuk angolul. Arról, hogy a szóbeli vizsgán is angolul kell a kihúzott – esetlegesen magyar történelemről szóló – tételt elmondani, a diákok csak néhány hete szereztek tudomást.

– A diák levele pontatlanságot tartalmaz. Az érettségi szabályzatban nem volt olyan módosítás, hogy a magyar történelem az érettségin magyarul lesz. Az okozhatta a félreértést, hogy a felettük járó évfolyamon még angolul tanulták a magyar történelmet is. A szaktanárok szerint a diákok a világtörténelem angol nyelven történő elsajátításával is ugyanúgy megtanulják a magyar történelemhez szükséges szavakat és kifejezéseket – mondta lapuknak Barsi Éva, az Eötvös József Gimnázium igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!