Kultúra

2017.05.20. 18:06

A Keresztény Múzeum Erdélyi Zsuzsanna-gyűjteményéből nyílt kiállítás Esztergomban

A Keresztény Múzeum Erdélyi Zsuzsanna-gyűjteményéből nyílt a népi vallásosság tárgyi kultúráját bemutató állandó kiállítás szombaton Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

MTI

A mintegy ezer tárgyat bemutató kiállításon szobrok, imakönyvek, szentképek, rózsafüzérek, apácamunkák, textíliák és szenteltvíztartók láthatók. A tárlat tematikus sarkai a betlehemállítás szokását, a lourdes-i Szűzanya kultuszát és a régi lakások jellegzetes szent sarkának kialakítását idézik fel.

Kontsek Ildikó művészettörténész, a Keresztény Múzeum igazgatója a gyűjtemény létrejöttéről elmondta: Bálint Sándor és Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutatók javaslatára Lékai László bíboros, esztergomi érsek 1980-ban hirdetett országos gyűjtést, hogy közadakozásból létrehozza a népi vallásosság tárgyainak gyűjteményét. 

Az Esztergomba éveken át érkező több ezer felajánlott tárgy szemlélteti, hogy a nyolcvanas évek katolikus falusi és városi társadalmának tagjai mit gondolnak saját és őseik vallásosságáról - mondta a múzeumigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!