Közélet

2017.05.11. 06:04

Volt miről mesélnie a dunaalmási polgármesternek...

Még egy esztendeje sincs, hogy felállt a település új képviselő-testülete. Azóta azonban jóformán nincs megállás. Ollé Árpád, a község polgármestere szép eredményekről tudott beszámolni, amikor a Duna-parti községben jártunk.

Petrik József

De emellett seregnyi új tervről, fejlesztési elképzelésről is mesélt. Olyanokról, amelyek egyértelműen a közösség érdekét szolgálják, az itt élők életminőségét javítják.

Tavaly, június végén volt az időközi választás a településen. Azóta „mire” jutottak?
– Sűrű időszak van mögöttünk. Gyakorlatilag még egy év sem telt el, de sok feladaton jutottunk túl. A közelmúlt történéseiből két jelentős beruházás emelkedik ki. Szeptember végén adták át a nagy forgalmú 10-es számú főút csaknem 1800 méteres teljesen felújított szakaszát. Erre az útszakaszra nagyon ráfért a felújítás, hiszen az évtizedek alatt szinte teljesen elhasználódott. De azért a kisebb, belterületi útjainkra is igyekszünk figyelmet fordítani. Önerőből javítottuk ki a Vöröskőalja utcát és a Baráthegyi utat...

– Visszakanyarodva a 10-es útra, egy korábbi beszélgetés során említette, hogy a kétezres évek közepe táján, civil kezdeményezésre, önkéntes forgalomszámlásába kezdtek. Így viszonylag pontos képet kaptak az út leterheltségéről. Hajnali négytől, este tízig számlálták a településen átvágtató kisebb és nagyobb gépjárműveket. Most mi a helyzet?
– Akkoriban nyolc-kilencezer járművet számoltunk össze az említett időintervallumban. De már akkor tudtuk, hogy a kamionforgalom terheli meg leginkább a főutat.
Most aztán mintegy 190 milliós központi támogatásból megújult a falun áthaladó szakasz. A forgalom gyakorlatilag nem változott, viszont jóval csendesebb lett a környék.

– Láthatóan megszűntek a főutat korábban szegélyező elvadult, gazos területek is. Sokkal rendezettebb, ápoltabb lett a környék.
– Már ez is óriási eredmény, ami a padkák lenyesésének és a padkaszegélyezésnek is köszönhető. Ezen túl felújítottak két buszöblöt, a járdaszigeteket és a látássérültek számára akadálymentesítették a zebrákkal együtt, miközben megoldódott a csapadékvíz elvezetése is.

– A másik örömteli, régóta várt fejlesztés az általános iskolai A-típusú tornacsarnok felépítése volt, nem?
– Nyugodtam mondhatom, hogy egy majd’ ötven éves álma vált valóra közösségünknek a novemberben átadott szép, új sportcsarnokkal. Ez a jelentős beruház meghaladta a 220 millió forintot, és most már komplettnek nevezhető, hiszen időközben elkészült a parkoló felhajtóval. Megépült a szükséges támfal, és a szabadtéri pálya köré védőháló került. Ez a létesítmény a kötelező iskolai testnevelés „kiszolgálásán” túl jelentősen könnyítheti a sportegyesületek munkáját, mivel az időjárás nem befolyásolja a versenyzők felkészülését. Most éppen már azon fáradozunk, hogy a csarnok délutáni kihasználtságán javítsunk. Négy óra után ugyanis többnyire szabad a termünk, miközben szombaton is egész nap lehetne benne sportolni. Sőt, még vasárnap is, délig. A tornacsarnokunkról mindent megtudhatnak egyébként az érdeklődők a község honlapjáról, és itt még további információkhoz is juthatnak. Úgy tervezzük, hogy óránként 3000 forintért adnánk bérbe, ami teljesen barátságos ár.

Tervbe vett pihenőpark és pihenőtó

A település lakói, a polgármesterrel az élükön egy nagy álmot még dédelgetnek. Egy félbeszakadt, évszázados, gyógyvízre alapozott fürdőkultúra felélesztése szerepel a távlati elképzelések között. A régi strandfürdő területén pihenőpark és pihenőtó kialakítását tervezik. Ez a környék egyébként is megérett arra, hogy rendbe tegyék. Az egykori strand fölötti területet ugyanis szinte teljesen visszahódította a természet. Szinte teljesen eltűnt a víztükör. A növényvilág elfoglalta az apró tavacskát, amely így, gyakorlatilag úszóláppá alakult, sajátságos faunával és flórával. Az „úszólápot” az egyre vehemensebben működő strandkút néven közismert gyógyvizes forrás táplálja. A pihenőpark és pihenőtó megvalósítását turisztikai pályázati forrásból valósítanák meg, de akár befektetők jelentkezését is jó néven vennék. Ugyanis ez a terület új látványosságot jelentene a helybelieknek és az ide érkező vendégeknek, kirándulóknak egyaránt.

Címkék#Dunaalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!