Közélet

2017.04.20. 21:17

Egy nap a külvilágtól elzárt Pilisben

Április 19, szerda. Teljesen átlagos napnak indult. Bár a csapból is az folyt már húsvét előtt, hogy jön a hó szerdán, de többen nem vették komolyan. Sokaktól hallottam: „na, persze, áprilisban! Hagyjuk már!”

N. Zs.

Délelőtt a szerkesztőségben ültem Esztergomban, amikor jött a hír, hogy lezárták a Dobogókői utat. Az információk szerint akkora hó esett fent a hegyen, hogy lehetetlenné tette a közlekedést.

Több se kellett, a helyi televíziós kollégákkal egyből a helyszínre siettünk. A Látóhegyi útnál már rendőrök terelték a forgalmat, nem mehettünk tovább. Leparkoltunk és a katasztrófavédőket hívtuk segítségül, hogy megnézhessük a Dobogókő környéki időjárási helyzetet.

Még egy kilométert se távolodtunk el a rendőröktől, amikor már letört ágak keresztezték utunkat. Még elfértünk mellettük, de néhány méterrel arrébb már egy fa dőlt ki keresztben. Kiszálltunk, nézegettük, hogy négyen elbírjuk-e, de esélytelen volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Nemes Zsuzsanna
[/caption]

A Magyar Közút munkatársai folyamatosan járták az utat és próbálták megszabadítani a hótól, az egyik gép éppen szembe jött velünk. Ők a fa egyik, mi a másik oldalán. Mi legyen? Amíg mi rendületlenül fotóztuk a gyönyörű, de veszélyes területet, a hókotró egy mozdulattal letolta az útról a fát, így mindenki mehetett tovább.

A Pilisi Parkerdő szakemberei elmondták, hogy a frissen kilombosodott fák nem bírják el a rájuk nehezedő nedves havat, így a súlya alatt kidőlhetnek, eltörhetnek. Azt mondták, életveszélyes ilyenkor az erdőben tartózkodni. Egy közleményt is kiadtak, hogy a napokban ne látogassa senki a 300 méter fölötti erdőterületeket, de lejjebb is csak fokozott óvatossággal közlekedjenek.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Nemes Zsuzsanna
[/caption]

Utunk közben sokszor megálltunk – s nem csak a havas április táj szépsége miatt –, hanem mert pakolni kellett az útra dőlt faakadályokat, hogy elférjünk. Félelmetes volt kiszállni az autóból. Recsegtek, ropogtak a hatalmas fák a helyenként 20-30 centiméteres hó alatt és nem tudtuk, hogy mikor éppen hol dől el valamelyik. Kísértetiesen emlékeztetett a helyzet a hegyen a 2014-es jégkáros látványra.

További részletek a pénteki 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!