Közélet

2017.04.21. 11:29

8 tipp az egészséges táplálkozáshoz

Az újabb és újabb gasztronómiai slágerek között nehéz eligazodni és megtalálni az ízlésünknek megfelelő, valóban egészséges ételeket. Azonban vannak örök érvényű tanácsok, melyeket ha megfogadunk biztosan sokat teszünk az egészségünkért.

K. D.

[caption id="" align="alignright" width="350"] Az egészséges életmód receptje
[/caption]Manapság egyre többet foglalkozunk az egészséges táplálkozással. Kimondottan divatos vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni, a közösségi oldalakon sokféle egészséges receptel bombázzák a felhasználókat, a gasztroblogokkal pedig alighanem Dunát lehetne rekeszteni. Következzen pár tanács ami mindig jól jöhet!

1. Változatos étkezés
Merjünk változtatni! A megszokott ételek helyett próbáljunk ki minél több újdonságot. Ezzel a módszerrel szinte bizonyosan elkerüljük, hogy szervezetünk ne kapja meg a szükséges tápanyagot.

2. Sok tejtermék
Naponta fogyasszunk tejterméket. A sajt, a túró, a joghurt sokat hozzátesz az egészséges étkezéshez.

3. Óvatosan a sóval!
Bár eleinte furcsa lehet, hamar meg lehet szokni a mérsékelten sózott ételeket is. Használjunk helyette különféle fűszereket.

4. Barna kenyér, rizs, párolt zöldség
Bár gyerekkorunkból nem biztos, hogy jó emlékek fűznek minket a barna kenyérhez, tegyünk vele még egy próbát. Sokkal egészségesebb, mint a fehér, és hamar rájövünk majd, hogy finomabb is. A krumpli és a tészta bűvköréből is érdemes kikerülni, a párolt zöldség és a rizs sokkal jobb választás.

5. Kerüljük a zsíros ételeket!
Olíva olajat használjunk bátran sütéshez és főzéshez, kerüljük a zsiradékban sütést és a rántást!

Mivel helyettesítsük a rántást?

Habarás

A lisztet tejjel, tejszínnel, tejföllel, esetleg joghurttal csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a készített ételhez.

Egyéb sűrítési eljárások

Keményítővel a már elkészült ételt, mártást is sűríthetjük. Ehhez a keményítőt hideg vízben kell simára keverni, főzés végén a mártáshoz adni és pár percig forralni.

Kenyérrel is sűríthetünk, ezt a módszert főleg a mediterrán vidéken alkalmazzák. A kenyeret tejbe kell áztatni, s ha megszívta magát a főzelékhez adni.

Krémleveseket tojásssárgája és tejszín keverékével lehet sűríteni, ez az eljárás az úgynevezett legírozás.

6. Kevés édesség
Munkában sokkal egyszerűbbnek tűnik bekapni egy pár szem kekszet vagy egy szelet csokit. Azonban a túl sok édesség szintén káros, rágcsáljunk helyettük mandulát, mogyorót, zöldséget gyümölcsöt! Ha édességet eszünk, mindig étkezés után tegyük! Ételeinket ne cukrozzuk, használjunk helyette mézet. Tartózkodjuk cukros üdítőktől is!

7. Többszöri étkezés
Felejtsük el a napi 3 étkezést! Együnk helyette négyszer-ötször. Így könnyebb lesz mértéket tartani minden étkezéskor. Jó, ha minden nap ugyanazokban az időpontban étkezünk.

8. Sok folyadék
És ez nem azt jelenti, hogy igyunk meg napi 2,5 liter kólát! Ugyanez a mennyiség vízből viszont nagyon kifizetődő lesz egészségünk szempontjából.

A lisztet tejjel, tejszínnel, tejföllel, esetleg joghurttal csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a készített ételhez.

Egyéb sűrítési eljárások

Keményítővel a már elkészült ételt, mártást is sűríthetjük. Ehhez a keményítőt hideg vízben kell simára keverni, főzés végén a mártáshoz adni és pár percig forralni.

Kenyérrel is sűríthetünk, ezt a módszert főleg a mediterrán vidéken alkalmazzák. A kenyeret tejbe kell áztatni, s ha megszívta magát a főzelékhez adni.

Krémleveseket tojásssárgája és tejszín keverékével lehet sűríteni, ez az eljárás az úgynevezett legírozás.

Az egészséges életmód receptje -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!