Gazdaság

2017.03.31. 11:49

Új tésztagyárat épít a Gyermelyi Zrt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke és dr. Völner Pál államtitkár péntek délelőtt ünnepélyes keretek között elhelyezte az új tésztagyár alapkövét Gyermelyen.

kemma.hu

7,1 milliárd forintos beruházással egy új tésztagyárat épít a Gyermelyi Zrt. A meglévő tésztagyár mellett épülő új üzem egy 11600 raklap befogadására alkalmas automata magasraktárral is bővül.

Az így létrejövő tésztagyártó komplexum kapacitása meghaladja a teljes hazai tésztafogyasztás mennyiségét, és európai szinten is jelentős, a legmodernebb üzemek közé tartozó tésztagyár jön létre 2018 elejére.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Tóth Béla, Varga Mihály és dr. Völner Pál elhelyezik az alapkövet
[/caption]

A 7,1 milliárd forint összértékű beruházáshoz a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kap a vállalat. A gazdasági miniszter elismeréssel szólt arról a magas színvonalú élelmiszeripari tevékenységről, amely több mint negyven éve a gyermelyiek munkáját jellemzi.

A fejlesztést követően a két tésztagyár kapacitása meghaladja majd a teljes magyarországi piac méretét, a Gyermelyi a közép-európai régió meghatározó tésztagyártó központjává válik. Az energiahatékonysági elemekkel is rendelkező fejlesztés további lehetőséget teremt a Gyermelyi számára, hogy a dinamikusan fejlődő, jelenleg az értékesítés ötödét kitevő exportértékesítését tovább bővítse, és még jobban bekapcsolódjon a nemzetközi körforgásba.

A folyamatos fejlesztések szükségességét hangsúlyozta a rendezvényen Tóth Béla is. A Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke felidézte: a tésztagyár 1971-es megalakulásakor már az ország legfejlettebb ilyen üzeme volt. Az azóta tartó kapacitásbővítés és fejlesztések biztosították, hogy mára a Gyermelyi a piacvezető tésztagyártó Magyarországon. „Aki nem fejleszt, az lemarad” – jelentette ki az elnök. Hozzátette: „a technológiai színvonalat tekintve utolérjük a nemzetközi versenytársakat, sőt, néhol le is körözzük őket. A kapacitást azonban bővítenünk kell.”

További részletek a 24 Óra szombati számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!