Közélet

2017.03.21. 18:38

Ha jó töltött káposztát akar enni, főzze azt, amit a győztes kesztölci böllérek

Idén második alkalommal rendezték meg a szlovákiai Búcson a Böllérfesztivált, amin a Kesztölci Csontozók hódították el az 500 eurós fődíjat, ráadásul a legjobb töltött káposzta címet is ők zsebelhették be.

B. Cs.

Ahogy azt Kochnyák Sándor ötletgazdától, csapatkapitánytól megtudom, már pénteken útnak indultak, hiszen a malacságok készítése mellett a dekorációra is nagy hangsúlyt fektettek. Üstöt, teknőt, nádat, falvédőt, padokat rejtett a csomagtartó, amikkel a nap végére sikerült vevőcsalogatóvá varázsolni a sátrukat.

Egész nap verőfényes napsütésben csinosítgatták a területüket és a hangulat már itt fantasztikus volt – hála az Erdélyből és Újvidékről érkezett népes seregnek, akik zenészeket is vittek magukkal.

A bölléreket népes számú szurkolótábor is elkísérte, hiszen a rendezvényen tiszteletét tette a polgármester, Vöröskői István és az önkormányzat több képviselője is. A stand feldíszítése után Karkó János, búcsi polgármester kedves gesztussal borkóstolóra invitálta a kesztölci önkormányzat küldöttségét saját hatalmas borospincéjébe. Bemutatta a 2016-os chardonnay-t, ropogós, fiatalos rizlingszilvániját és a testesebb gyümölcsös vörösborokból készült cuvé-it is.

A győztes kesztölci káposzta receptje

Hozzávalók: 5 kg savanyú káposzta, 1 db füstölt csülök kockázva, 6 db közepes hagyma, 3 üveg lecsó, 2 db disznó köröm negyedelve, 5 kg húsos csont (porcogós), fél tábla szalonna, 7–10 liter abalé (nem zsíros), só, paprika ízlés szerint. A hagymából, a szalonnából és a lecsóból pörköltalapot készítünk. Fűszerezzük. Az üstbe rétegezni kezdjük a káposztát, a lecsós alapot és a húsokat. A fedőréteg káposzta legyen. Felöntjük az abalével és ráhelyezzük a gombócokat a káposztalevélbe csomagolva. Majd mehet a főzés, míg puha nem lesz.

Gombócok: 2 fej leveles savanyú káposzta, fél tábla szalonna, 4 kg darált hús, 6 fej hagyma, 1 kg olajon pirított rizs 1 liter vízben főzve, 10 db tojás, só, bors bőven, pirospaprika, 10 gerezd kisebb fokhagyma, 1 csipet kömény.

A hozzávalókat összekeverjük és a levélbe töltjük. Az edénybe a többi anyagot lefedve belehelyezzük. Ha marad a töltelékből, gombóc formájában rátesszük.

A szombati körülmények azonban már cseppet sem voltak ideálisak. Szakadó esőben, dagonyában kellett nekikezdeni a malac feldolgozásának. Az egyik csapat sátrát a szél felkapta és egészen a szomszédjáig röptette. Cuppogtak a gumicsizmák, törtek az esernyők, a vendégek a biztonságos melegből szemlélődtek, de a kesztölciek kitartottak. Vidám hangulatban, magabiztosan készültek a véres és májas hurkák, a kolbászok, a sült húsok és az elmaradhatatlan hagymás vér.

Szorgosan töltötték a kezek a káposztaleveleket, gömbölyítették a gombócokat, kavargatták a sváb pörköltet. A nemzetközi fesztiválon 23 csapat képviselte magát, akik a szomszédos országokból érkeztek. Ahogy azt a zsűri elnöke beszédében kiemelte, az ételeken erősen érződött a tájjellegű fűszerezés. Több kategóriában hirdettek nyertest (dekoráció, sütemény, böllérpálinka, hurka, kolbász, káposztás ételek és egyéb). Minden látogató a belépőjegye mellé vásárolhatott zsetonokat, amelyeket aztán a versenyzőknél ételekre cserélhette. Mindenkinél ugyanannyiba került minden, csak a pártatlanság kedvéért.

Délután kettőkör a hangulat már a tetőfokára hágott és a csapat tagjai izgatottan számolták át a náluk maradt zsetonokat. Ekkor már 380 felett jártak. Még egy utolsó roham következett a verseny zárása előtt, amikor még sikerült jó néhányat összegyűjteniük, így végül több, mint 400 vásárlót könyvelhettek el maguknak.

Az eredményhirdetésnél először a töltött káposzta nyertesét hirdették ki, amire nem is számítottak, így nagy volt az öröm. Amikor a fő számnál bemondták, hogy a második helyezett 350 zsetont szerzett, akkor azonnal felugrottak örömükben, hiszen már tisztában voltak a győzelemmel. A fődíjat, az 500 eurót nem tartják meg a csapattagok. Hálájuk jeléül, hogy ennyien támogatták és bátorították őket a helyszínen és itthonról is, a községben működő valamelyik alapítványnak fogják adományozni.

Gombócok: 2 fej leveles savanyú káposzta, fél tábla szalonna, 4 kg darált hús, 6 fej hagyma, 1 kg olajon pirított rizs 1 liter vízben főzve, 10 db tojás, só, bors bőven, pirospaprika, 10 gerezd kisebb fokhagyma, 1 csipet kömény.

A hozzávalókat összekeverjük és a levélbe töltjük. Az edénybe a többi anyagot lefedve belehelyezzük. Ha marad a töltelékből, gombóc formájában rátesszük. A győztesek a nyereményt jótékony célra ajánlják fel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!