Közélet

2017.03.05. 20:12

Nemzetközivé nőtte ki magát a bor- és pálinkaverseny

Közel 120 pálinka és 220 bor került kóstolásra Sárisápon. A pálinkák között a törköly volt a legnépszerűbb.

B. Cs.

Szombaton 32. alkalommal rendezték meg az éves borversenyt Sárisápon, ami immár 5. alkalommal pálinkaversennyel is kiegészült. 218 bormintát küldtek be a nevezők, amelyek közül a fehér volt a legnépszerűbb.

A megmérettetés nemzetközivé nőtte ki magát, mivel a magyarok mellett nyolc szlovákiai településről is érkeztek versenyzők. A borversenynél 5 nagy arany, 21 arany, 59 ezüst és 72 bronz, összesen 157 oklevelet adtak át. Idén a 100-as pontozási bírálat alapján születtek meg az eredmények, e szerint a nagy aranyhoz minimum 92 pontot kellett elérni. Aki pedig 77 pontot, vagy ezalatt teljesített, idén nem részesült oklevélben.

A pálinka esetében 119 minta érkezett, 26 településről (1 felvidéki, 25 magyar). Ebben az esetben a főzdei igazolásra is szükség volt a nevezés mellett. A legtöbb minta törkölyből érkezett. Serleget az almás termésűek, csonthéjasok, szőlő és törköly kategóriában osztottak ki.

A pálinkaversenynél 22 arany, 25 ezüst és 17 bronzérem, összesen 64 érem került kiadásra. A díjátadón csaknem kétszázan figyelték izgatottan a bírálóbizottság elnökeit, akik általánosságban értékelték a beadott mintákat. Ezek után kultúrműsorral kedvestek a jelenlévőknek: bordalokkal, citera bemutatóval és harmonikával készültek a szervezők. A vacsorát az eredményhirdetés zárta, megkoronázva az estét.

Címkék#Sárisáp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!