Kultúra

2017.01.22. 13:07

Jakobi Anna négy festményt adományozott a Tatabányai Múzeumnak

A magyar kultúra napjához kapcsolódva, Jakobi Anna műveiből nyílt gyűjteményes kiállítás. A Nyomok az idő havában című válogatás átfogó képet ad a Tatabányán élő és dolgozó festőművész utóbbi években született alkotásaiból.

V. T.

A megnyitón Pál Gabriella, a múzeum igazgatója köszöntőjét követően Schmidt Csaba polgármester méltatta az „ízig-vérig” tatabányai alkotó munkásságát, kötődéseit a fiatal városhoz, a település mondai homályba vesző múltjához, a bánhidai csatához, a tatabányai bányásztársadalomhoz, Szent Borbála, a bányászok védőszentjének kultuszához.

A műveket Feledy Balázs művészettörténész ajánlotta a figyelmünkbe, kiemelve a művek történelmi, mitológiai és bibliai vonatkozásait, Jakobi Annára jellemző sajátosságait.

Az alkalmi tárlatvezetésen néhány képet részletesen is elemzett: a Psalmus Hungaricus kép kapcsán a szakrális hátteret, Kodály Zoltán zenei megfigyeléseit és a festményen szabad szemmel, illetve UV-fényben látható részleteit bontotta ki. Szó esett – a Magyar Kultúra Napjához illően – a Himnusz című festményről, amely tágabb összefüggésekben mutatta be nemzeti énekünkhöz kötődő gondolatokat. Feledy Balázs okkal nevezte

Jakobi Anna kiállítását összművészeti jelentőségűnek, ahol az irodalmi és zenei utalások mélyebb tartalmakat is feltártak a nézők előtt. A festőművész az ünnepélyes alkalomból négy értékes képet a Tatabányai Múzeumnak adományozott. Jakobi Annának korábban, 2009-ben már volt egyéni kiállítása a múzeumban.

A mostani megnyitón Hodossy Ildikó verseket adott elő, Laskay Erzsébet és Hervay Klára hegedűn, Somorjay Ildikó pedig zongorán működött közre.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!