Közélet

2016.12.23. 06:57

Megnyitották a Jó szerencsét! Emlékévet Tatabányán

A bányászmúltra emlékeztető helyszínen, a nemrégiben újjávarázsolt Május 1. parkban látványos ünnepi műsorral, tűzijátékkal nyitották meg a Jó Szerencsét! Emlékév jövő októberig tartó eseménysorozatát

Veizer Tamás

A Jó Szerencsét! Emlékévet látványos programokkal csütörtök este nyitották meg a Május 1. parkban. A megyeszékhely összevont kórusai, mintegy 350 énekes adott elő bányászdalokat Szeimann Zsuzsanna, a Tatabánya Kultúrájáért-díjjal kitüntetett Bárdos Lajos Vegyeskar karnagya, az összevont kórusok karmestere vezetésével.

Ünnepi beszédében Schmidt Csaba polgármester elmondta: a Jó Szerencsét! Emlékév keretét két jeles évforduló adja: az, amikor 120 évvel ezelőtt felhozták az első csille szenet arról a helyről, ahol Alsógalla, Felsőgalla és Bánhida közé ékelődve, a hajdani bányászkolóniákból megszületett az új település, amely nagyközséggé alakult, végül várossá lépett elő. Ennek 70. évfordulóját 2017-ben ünnepli majd Tatabánya.

Karácsonykor jött fel az első csille szén

Schmidt Csaba felidézte a település kialakulásának történetét, amely egyben a helyi bányászkodás kezdetének története is, azt a időszakot, amikor a még fiatal MÁK Rt. a kezdeti sikertelen próbálkozások után negyedszer is próbafúrást végzett a térségben. A sikeres fúrás és előkészületek után az első csille szén 1896 karácsonyán jött fel: ettől a naptól számítják a bányászat kezdetét, a későbbi Tatabánya megszületését, várossá fejlődését.

Az emlékév fővédnökségét Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vállalta el, ám betegsége miatt a tatabányaiaknak szóló üzenetét Holnapy László főosztályvezető közvetítette. Hangsúlyozta: a tatabányai szénbányászat emblematikus helye, Tatabánya a válságos idők után ma is élenjár gazdasági teljesítményét illetően.

A Jó Szerencsét! Emlékév rendezvényeit megáldotta Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke is. Az egyházi vezető szintén Jó Szerencsét! köszönéssel üdvözölte a tatabányaiakat, és arról beszélt, hogy 120 évvel ezelőtt az akkori eleink egy csille szénnel kedveskedtek karácsonyra a gyermek Jézusnak.

Programdömping jövő októberig

A Jó Szerencsét! Emlékév szervezésében a helyi szakemberek, civil szervezetek munkatársai segítették az emlékbizottságot, amelynek tagjai gazdag programot állítottak össze a jövő év október 8-án gálaműsorral záródó rendezvénysorozatra.

December 30-án Óvárosban, a Kegyeleti emlékműnél tisztelegnek a bányász hősök, az 1950. december 30-ai, 81 áldozatot követelő szerencsétlenség áldozatai előtt.

A programsorozatban mutatják majd be a Vértes Agorájában a Bogányi-zongorát, márciusban nyitják meg a 20 éves évfordulóját ünneplő Kortárs Galéria jubileumi kiállítását és ekkor kezdődik majd a Tavaszi Fesztivál. Ekkor mutatkozik majd be a Nemzetközi Magyar Vonósnégyes, fellép a Tatabányai Big Band, és különleges tárlaton mutatják be a Tatabányai Múzeumban a MÁK Rt. történetét. Különlegesség lesz a Dallam Regionális Kórustalálkozó, a Tatabánya Városi Szimfonikus Zenekarának előadása, a Kincsesbánya városi vetélkedő. Bányászkalandra hívják a környékbeli fiatalokat a gyereknapon. A bányászmúltjukat őrző Kárpát-medencei települések látványos találkozójának ad otthont a megyeszékhely. Igazi ünnep lesz a jövő évi, 67. bányásznap, amely országos eseményként fogadja majd a hagyományaikra büszke bányászokat.

További részletek a 24 Óra pénteki számában!

December 30-án Óvárosban, a Kegyeleti emlékműnél tisztelegnek a bányász hősök, az 1950. december 30-ai, 81 áldozatot követelő szerencsétlenség áldozatai előtt.

A programsorozatban mutatják majd be a Vértes Agorájában a Bogányi-zongorát, márciusban nyitják meg a 20 éves évfordulóját ünneplő Kortárs Galéria jubileumi kiállítását és ekkor kezdődik majd a Tavaszi Fesztivál. Ekkor mutatkozik majd be a Nemzetközi Magyar Vonósnégyes, fellép a Tatabányai Big Band, és különleges tárlaton mutatják be a Tatabányai Múzeumban a MÁK Rt. történetét. Különlegesség lesz a Dallam Regionális Kórustalálkozó, a Tatabánya Városi Szimfonikus Zenekarának előadása, a Kincsesbánya városi vetélkedő. Bányászkalandra hívják a környékbeli fiatalokat a gyereknapon. A bányászmúltjukat őrző Kárpát-medencei települések látványos találkozójának ad otthont a megyeszékhely. Igazi ünnep lesz a jövő évi, 67. bányásznap, amely országos eseményként fogadja majd a hagyományaikra büszke bányászokat. Karácsonykor jött fel az első csille szén Schmidt Csaba felidézte a település kialakulásának történetét, amely egyben a helyi bányászkodás kezdetének története is, azt a időszakot, amikor a még fiatal MÁK Rt. a kezdeti sikertelen próbálkozások után negyedszer is próbafúrást végzett a térségben. A sikeres fúrás és előkészületek után az első csille szén 1896 karácsonyán jött fel: ettől a naptól számítják a bányászat kezdetét, a későbbi Tatabánya megszületését, várossá fejlődését.

-->

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!