Közélet

2016.12.22. 12:37

Bármilyen édes, jól gondolja meg, hogy állatot vesz-e karácsonyra!

A gyerekek karácsonyi listájának első helyezettje egy kölyökkutya vagy egy kiscica, újabban pedig a tengerimalacok, a hörcsögök, valamint a törpenyulak. A felnőtteknek viszont tudniuk kell: a cuki ajándék hosszú távon törődést igényel.

Wágner Zsanett

Karácsony közeledtével sokakban felmerül a gondolat, hogy gyermeküknek, családtagjuknak, barátjuknak kutyát, macskát, esetleg más kisállatot ajándékozzanak. A meggondolatlan ajándékozások később sajnos sokszor rosszul sülnek el, ha az állat nem a megfelelő családba kerül és nem a megfelelő időben. Ennek olykor súlyos következményei lehetnek.

Például a Tengerimalac-védő Egyesület adatai szerint az ünnepek elmúltával minden ötödik ilyen kisállat – jobb esetben – újra az állatkereskedésben végzi. A felelős állattartás mellett elkötelezett vezető angol állateledel márka állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina együtt gondolkodásra hív mindenkit, aki házi kedvencet ajándékozna karácsonyra.

Ésszel, és ne szívvel vásároljanak!

– Gondolják át, hogy az ünnepek alatt az állatorvosi rendelők és a menhelyek is zárva tartanak. Ha valami nem úgy alakul ahogy eltervezték, gondoskodniuk kell egy vész-forgatókönyvről. Amennyiben végképp nem megy az együttélés, nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk. Sok kölyök kerül az ünnepek végeztével utcára, vagy gyepmesteri telepre, ahol védtelenebb immunrendszere miatt nem sok esélye van a túlélésre – kezdi az állatorvos.
Azt tanácsolja, gyermeknek csak akkor vegyünk kutyát, cicát, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az állatot tulajdonképpen magunknak vesszük! A kezdeti lelkesedés hamar elmúlik. A költségviselők és a felelősséget vállalók is természetesen a szülők lesznek.

– Még ilyenkor is javasolt, hogy a vásárlást, vagy örökbefogadást halasszuk ünnepek utánra, hiszen így a jövevény nem a karácsonyi vendégjárásba csöppen bele, hanem nyugodt körülmények között várhatjuk, foglalkozhatunk vele. Természetesen kutyát csak megbízható helyről vigyünk haza: tenyésztőtől, garanciával, szerződéssel, esetleg visszavételi opcióval. A menhelyek, állatotthonok is csak így fognak nekünk örökbe adni – ha nem így teszik, onnan nem szabad állatot elhozni – mondja.

Jelképes plüss után jöhet az igazi?

A szakértő azt tanácsolja, amennyiben mégis állat ajándékozása mellett döntünk, javasoljuk, ajándékozzák meg a leendő gazdit jelképesen egy plüsskutyussal, és később, az ünnepek után együtt menjenek el kiválasztani az új jövevényt, akinek a gazdája ekkor már felkészült az állat fogadására, és így részese lehet az új társ kiválasztásának is.

Százból két állatot vittek vissza

Orosz Attila tatabányai díszállat kereskedőnek szerencsére más tapasztalatai vannak. Azt mondja, egész évben körülbelül kettő kisállatot hoztak vissza az üzletbe, holott több százat eladtak 2016-ban. Ennek egyik oka lehet, hogy egy ilyen kiskereskedésben általában könnyen tartható állatokat adnak, olyanokat, amelyek nem igényelnek  speciális tartási körülményeket.

Tény, hogy egy apróság hamar megunja a házi kedvenceket, és pár héttel később már nem is annyira újszerű, mint a vásárlás pillanatában. Általában az ilyen, mondhatjuk, felelőtlenül megvásárolt állatok tartása a szülőre marad, mert a gyermek nem gondoskodik róla napi rendszerességgel. Legyen szó halról vagy teknősről, aminek lakhelyét rendszeresen kell tisztítani; de akár egy papagáj mindennapos etetése és itatása is komoly gond lehet, ha a gyermek még nem érett meg a gondoskodásra.

Divatosak, mert "igénytelenek"

A tengerimalacok, hörcsögök karácsonyi népszerűségének másik oka lehet, hogy apró állatról van szó, kicsi mozgásigénnyel és „igénytelenséggel”. Kevésbé tűri rosszul, ha nem foglalkozik vele az ember. Az eladók szerint a törpenyulak is kelendőek, egy nagy hátrányuk van, hogy kellemetlen illata lehet egy napok óta takarítatlan ketrecnek.

Az új lakó érkezésekor nem szabad megfeledkezni a programokról. A sokat utazóknak előre érdemes végiggondolniuk, távollétükben hogyan gondoskodhatnak a jószágról vagy arról, hogyan tudják magukkal vinni. Végül, arra is felhívják a figyelmet, hogy az első pár hétben különösen nagy szüksége lesz a törődésre, hogy biztonságban érezhesse magát új otthonában, kialakuljon a bizalom és megismerje a házirendet.

Wágner Zsanett -->

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!