Kultúra

2016.10.08. 15:02

Így lehet egyetlen állóképen kimerevíteni az időt

Nem egyszerű feladatra vállalkoztak azok a fotográfusok, akik indultak a Vértes Agorája fotópályázatán. A mozdulat, kimerevített idő megörökítése, a kommunikáció nem verbális közlésmódjainak, jeleinek megfigyelése és rögzítése azonban sok meglepetést hozott. A Mozdulat című kiállítás az Agora emeleti galériájában látható.

Veizer Tamás

– A mostani fotópályázattal immár egy új hagyomány születik a Kortárs Galériában: az amatőr fotósok mutatkozhatnak be. Az idei témaválasztással mi volt a cél? – kérdeztük Sashegyi Gabriellát, a fotópályázat ötletgazdáját, a galéria munkatársát.
– Ebben azt évben már másodszor randevúztak a fotográfusok a Vértes Agorája emeleti galériájában. A megmérettetésre az Agora írt ki pályázatot, követve a tavalyi kezdeményezés szellemiségét. Sokan jelentkeztek a bemutatkozásra az idén is, bár az amatőr alkotók közül ezúttal kevesebben jelentkeztek szűkebb hazánkból, a tatabányai kistérségből, ezért a nagyobb földrajzi térségből, más városokból jelentkezők műveit is befogadták a rendhagyó pályázaton. A tárlat így országosra sikeredett, ami azonban sok érdekességet, egyéni kísérletet villantott fel. Rendhagyó a témák sokszínűsége, az alapgondolat – a mozdulat – bemutatása révén.

– Az előző pályázat is újszerűségével lepte meg az érdeklődőket. Hogy jött az ötlet?
– A tavaly először kiírt felhívás mottója, a Zárt kapuk, nyitott ablakok arra ösztönözte az amatőr alkotókat, hogy kameráikkal egyéni módon mutassák be a városok, falvak, középkori templomok, kastélyok kapuit, ablakait, az utazás során nyert élményeket, a különleges emlékeket. A tágasság megörökítését célzó felhívás az idén a mozgás egy-egy szeletét, a mozdulatot igyekezet megörökíteni. A Mozdulat című kiállítás képein látható, hogy a felhívás sok alkotó fantáziáját mozgatta meg. A téma a mozdulat, a történet egy pillanatának megragadása volt. Azt a fotósok döntötték el, miként jelenítik, fogalmazzák meg a kép nyelvén ezt az üzenetet.
Dallos István fotográfus, a zsűri elnöke a tárlaton bemutatott képek üzenetét elméleti oldalról is igyekezett alátámasztani.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Munkatársunk, Hagymási Bence pályázatra benyújtott képe
[/caption]

Negyven alkotó küldte be fotográfiáit a felhívásra, közülük 19 fotós csaknem félszáz művét állítottuk ki. A cél az volt, hogy körbejárjuk, mennyire lehet fotóval metaforikusan közölni egy fogalmait, mint a mozdulat, egy eseménysorból kiemelt pillanatot, izgalmas mozzanatot. Találkoztunk érdekes megközelítésekkel, hiszen ahány ember, annyiféleképpen gondolkozik, annyiféleképpen értelmezi, látjuk a világot. A témához kötődően mindenki sajátos a műveltsége, felkészültsége, látásmódja alapján követ valamilyen mintát, és ebben rendkívül sokfélék vagyunk. A kiállításon is erre helyeződött a hangsúly.

– Mi volt az alkotások üzenete?
– Sokféle képet, jelentéstartalmat kellett elemezni, sőt, értelmezni a mozdulat, mozzanat szavakat a képi megvalósítások tükrében – elméleti oldalról is.  Arra szerettünk volna a zsűri tagjaival, Kammerlohr-Kováts Lászlóval, a Kortárs Galéria vezetőjével és Sashegyi Gabriellával rávilágítani, hogy ezek az autonóm alkotások mit közvetítenek a nézők felé, miként tudnak egy fogalmat vizualizálni. Ebben fontos a mozdulatok, mint gesztusok értelmezése. A témának bőséges szakirodalma van, olyan megállapításokkal, amelyek segítenek megérteni a fotózás lényegét, belső mozgatórugóit, művészi szintre emelni a non verbális közlésforma ezen ágát.

Képi világ, metaforikus üzenetekkel

A Mozdulat című kiállítás témája – a tavalyihoz hasonlóan – sok alkotót ösztökélt arra, hogy keresse a választ a felhívásban szereplő témára. A megnyitón nemcsak az alkotók, a fotózás iránt érdeklődők is szép számmal jelentek meg, mintegy jelezve, a fotográfia, mint a dokumentálás, a kommunikáció eszköze méltán követel helyet magának a képzőművészet életerős hajtásai között. A beküldött fotók értékelésekor Dallos István személyenként fűzött néhány gondolatot az alkotók munkáihoz és elismeréseket adtak át. Az alkotók közül Eipl Bernadett kapta felnőtt kategória első helyezését és a vele járó kiállítási lehetőséget: a fotográfus 2017-ben A Vértes Agorájában rendezheti meg önálló kiállítását. Különdíjjal ismerték el Fehér János munkáit, az ifjúsági kategóriában pedig Cserteg Ákos vehetett át könyvjutalmat.

Az alkotók – Bartók Andrásné Gyöngyvér, Cserteg Ákos, Cserteg István, Eipl Bernadett, Flösser Zsolt, Fehér János, Hagymási Bence, Henczer Éva, Horváth Anikó, Kozák Albert, Köllő Krisztina, M. Nagy Péter, Raáb Zoltán, Rózsa Zsuzsanna, Solymos Ákos, Tamás Attila, dr. Tóta Krisztián, Varasdy Tamás, Vasadi Zoltán – alkotó részvételét oklevéllel tették emlékezetessé.


 

Veizer Tamás Képi világ, metaforikus üzenetekkel A Mozdulat című kiállítás témája – a tavalyihoz hasonlóan – sok alkotót ösztökélt arra, hogy keresse a választ a felhívásban szereplő témára. A megnyitón nemcsak az alkotók, a fotózás iránt érdeklődők is szép számmal jelentek meg, mintegy jelezve, a fotográfia, mint a dokumentálás, a kommunikáció eszköze méltán követel helyet magának a képzőművészet életerős hajtásai között. A beküldött fotók értékelésekor Dallos István személyenként fűzött néhány gondolatot az alkotók munkáihoz és elismeréseket adtak át. Az alkotók közül Eipl Bernadett kapta felnőtt kategória első helyezését és a vele járó kiállítási lehetőséget: a fotográfus 2017-ben A Vértes Agorájában rendezheti meg önálló kiállítását. Különdíjjal ismerték el Fehér János munkáit, az ifjúsági kategóriában pedig Cserteg Ákos vehetett át könyvjutalmat.

Az alkotók – Bartók Andrásné Gyöngyvér, Cserteg Ákos, Cserteg István, Eipl Bernadett, Flösser Zsolt, Fehér János, Hagymási Bence, Henczer Éva, Horváth Anikó, Kozák Albert, Köllő Krisztina, M. Nagy Péter, Raáb Zoltán, Rózsa Zsuzsanna, Solymos Ákos, Tamás Attila, dr. Tóta Krisztián, Varasdy Tamás, Vasadi Zoltán – alkotó részvételét oklevéllel tették emlékezetessé. Munkatársunk, Hagymási Bence pályázatra benyújjtott képe -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!