Közélet

2016.09.15. 18:04

A nap szókapcsolata: Alzheimer Café

A nyergesújfalui Szent Mihály Idősgondozási Központban a nyári szünet után újra működik az Alzheimer Café. A központ vezetőjét, Horváthné Károly Anikót kérdeztük.

F. K.

– Mi szerepel a café kínálatában?
– Egy pohár tea vagy kávé mellett, elméleti ismereteket, tapasztalatokat osztunk meg az érdeklődőkkel, gyakorlati tanácsokat adunk az Alzheimer-betegséggel, a demenciával küzdők hozzátartozóinak, ismerőseinek.

– Milyen gyakorisággal teszik ezt?
– Minden hónap első szerdáján délután ötkor találkozunk a főutcai idősgondozási központban. Legutóbb általános ismeretekről volt szó, októberben gyakorlati tanácsokat adunk, gondozási módszereket ismertetünk. A novemberi találkozó a halottak napjára tekintettel elmarad. Decemberben azt mutatjuk be, hogy a zene milyen lehetőségeket kínál a demens betegek számára.

– Milyen kockázati tényezői vannak a betegségnek?
– A legfőbb kockázatot az idős kor jelenti, de szóba jön például a genetikai hajlam, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a csökkent szellemi és fizikai aktivitás is.

– Miről ismerhető fel a demencia?
– Először memóriazavar formájában jelentkezik, főleg a rövid távú emlékezet hanyatlik. Idővel szembetűnik, hogy a szokásos tevékenységek nem mennek olajozottan. A beteg nehézkesen beszél, elveszti időbeli és térbeli tájékozódási biztonságát, szokatlan helyre teszi a tárgyakat, megváltozik a hangulata, a viselkedése, zavarossá válik a viselkedése. Időben kezdett kezeléssel lassítható a hanyatlás.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!