Közélet

2016.04.07. 19:11

Ingyenes a rotavírus elleni oltás a komáromi gyereknek

Tovább bővül az ingyenes védőoltások száma Komáromban. A testület döntése alapján, a 2016-ban született komáromi kisbabák ingyen kapják a rotavírus elleni védőoltást.

V.T.

 Ez nagy segítséget jelent a családoknak, hiszen a szérumot háromszor kell beadni a csecsemőknek, darabja 14-15 ezer forintba kerülne. A rotavírus igen agresszív, erős hányással, hasmenéssel jár, mely súlyos folyadékvesztést okoz, így a kisbabák gyakran kórházba kerülnek.

– A rotavírusnak átmeneti, de súlyos következménye lehet, hogy az egyes tápanyagokat a babák szervezete nem tudja rendesen felszívni. Gyengül az immunrendszerük, és egyéb betegségeket is könnyebben elkaphatnak – tudtuk meg Dr. Schler Szilvia gyermekorvostól.



A rotavírus közösségekben gyorsan terjed. Gyakran összeszedhető a fertőzés a bevásárlóközpontokban is. A gyereket beültetik a bevásárlókocsiba, a kicsi összefogdossa azt, majd a szájához nyúl, és meg is történt a fertőzés! A rotavírus tünetei nagyon hasonlítanak a szalmonella, az adenovírus, a calici- vagy a campylobacter okozta fertőzésekhez. Kimutatni csak a székletből vett tenyészettel lehet.

Komárom térségében tavaly 10 igazolt rotavírusos megbetegedés volt. Két vakcina létezik ugyanis, ezek egyike kevesebb, a másik több legyengített vírust tartalmaz. A csecsemőknek három, szájon át beadandó oltást kell kapniuk, hogy védve legyenek a vírus ellen. Az első 2 hónapos koruk előtt, hathetes korban, az utolsót pedig 36 hetes korban. A kicsik szervezete aktívan megkezdi az ellenanyag termelést. A vakcinának elenyésző mellékhatása van. A szakemberek minden kisbabának javasolják a beadást, feltétlenül azoknak, akiknek családjában örökletes immunrendszeri rendellenesség vagy bélrendszeri érzékenység fordul elő – nyilatkozta dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!