Közélet

2016.03.25. 08:57

Vita a parkolásról

Több napirendi pontról is hosszasan egyeztettek és tárgyaltak a képviselők a tatabányai városi közgyűlésen. Egyebek mellett a fizető parkolási övezet kibővítése, valamint a városi műjégpálya befedéséhez szükséges TAO pályázat önrészének biztosításáról vitáztak.

Zs.K.

A lakók kérésének eleget téve a parkolási rendszer felülvizsgálatáról, az övezetek kibővítéséről tárgyaltak a képviselők. A Mártírok útja 62-68-ig tartó városrészen, valamint az Ond Vezér utcától az Újvárosi piac területén élők azt szeretnék, hogy az ott lévő parkolók a fizetőövezet részei lennének. A jogszabály szerint azokat a parkolókat alakíthatják fizetőssé, amelyeknek telítettsége eléri a hetven százalékot. Ezeket a területeket az önkormányzat megvizsgáltatta, az eredmény szerint az érintett helyeken 69-72 százalékos a parkolók telítettsége. Körtvélyfáy Menyhért hozzászólásában elmondta, nem támogatja az előterjesztést, mert úgy véli – és az LMP állásfoglalása is az – hogy nem célravezető a fizetőparkolási rendszer. A problémát csak ideiglenesen oldotta meg a 3-4 évvel ezelőtti rendelet, amely fizetőssé tette a belvárosi parkolóhelyeket.

Molnár Tamás, és Bereznai Csaba, mint a körzetek képviselői elmondták, véleményük szerint pedig ez csillapította a belvárosban lévő parkolási problémákat. Salló Győző, valamint Vejtey Miklós pedig hozzátette, figyelembe kell venni azt is, hogy a 3-4 évvel ezelőtthöz képest jóval több autó van a városban, valamint hogy Tatabánya adottságait is jó, ha szem előtt tartják. Kevés a parkoló, de ha bővítenék, akkor bizonyára egy zöld területhez kellene nyúlniuk. Vejtey Miklós azt javasolta, a későbbiekben mindenképpen egy jól átgondolt megoldást kell találni erre a problémára, akár egy mélygarázs, akár egy garázsépület kialakítását is meg kellene fontolni. Fontos tényező volt még ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban, hogy a Tatabánya Kártya és az azzal rendelkező lakók ingyenes parkolása is. Ezzel kapcsolatban Boda Bánk László Jobbik-os képviselő elmondta, nem jó a rendszer. A Tatabánya Kártyával járó belépőkedvezményeket támogatja ugyan, de a parkolási rendszerrel véleménye szerint nem kellett volna összekapcsolni. Annak aki parkolóövezetben lakik, tavaly február óta nem kell fizetnie a Tatabánya Kártya meghosszabbításáért. Schmidt Csaba polgármester zárszójában emlékeztette a képviselőket, hogy más városokban a lakóknak csak a saját körzetükben ingyenes a parkolás, míg Tatabányán mindenhol. Magyarné Kocsis Andrea módosító javaslatát is elfogadták a képviselők, eszerint a tatabányai székhelyű cégek az éves parkolási bérletet kedvezményes áron (50 ezer forint plusz ÁFA) vehetik majd meg.

Több kérdés is felmerült a képviselőkben a városi műjégpálya befedéséhez szükséges TAO pályázat önrészének biztosításával kapcsolatban. Schmidt Csaba emlékeztette a képviselőket, hogy tavaly már döntött arról a közgyűlés, hogy amennyiben a Petőfi Tömegsport Egyesület megszerzi a pályázati forrást, akkor az önkormányzat hozzáteszi a szükséges önrészt a beruházáshoz. Abban egyetértettek a képviselők, hogy a műjégpálya befedése szükséges és időszerű, viszont Lusztig Péter és Körtvélyfáy Menyhért is kétségeit fogalmazta meg a költségekkel kapcsolatban. A műjégpálya lefedését megvalósító beruházáshoz a közgyűlés 87,7 millió forint támogatást szavazott meg.

A képviselők döntöttek Sipos Imre fafaragó mester emlékoszlopának felállításáról is. Az alkotó utolsó nagy elhatározását, hogy emlékoszlopot állít a Bánhidáért kiemelkedő tevékenységet folytató művészek és értelmiségiek nevével, halála előtt nem tudta befejezni. Az elkészült emlékoszlop karbantartását pedig a Bánhidai Baráti kör (Molnár Tamás képviselő tolmácsolásával) vállalta magára.

Levették a napirendről az indítványt

Parázs hangulatban kezdődött tegnap a városi közgyűlés, hiszen Körtvélyfáy Menyhért mindkét önálló képviselői indítványát levette a képviselő-testület a napirendről. Az egyik arra tett javaslatot, hogy a Tatabánya Kártyának éves meghosszabbításával kapcsolatban ne legyenek különbségek a parkolóövezetben és azon kívül lakók, valamint az autóval rendelkezők és nem rendelkezők között.

Az LMP-s képviselő másik önnálló indítványa az oktatási intézmények fenntartójával volt kapcsolatos. Mint arról beszámoltunk, a Lehet Más a Politika országos kezdeményezést indított, hogy megfelelő finanszírozás mellett az oktatási intézmények fenntartását az önkormányzatok az államtól megkaphassák. A párt úgy véli, a központosított állami fenntartó egyértelműen elbukott, amelynek az az oka, hogy az állam spórolt az oktatáson.

Körtvélyfáy Menyhért elmondta, felháborítónak tartja, hogy az önálló képviselői indítványokat nem tárgyalják.

Az LMP-s képviselő másik önnálló indítványa az oktatási intézmények fenntartójával volt kapcsolatos. Mint arról beszámoltunk, a Lehet Más a Politika országos kezdeményezést indított, hogy megfelelő finanszírozás mellett az oktatási intézmények fenntartását az önkormányzatok az államtól megkaphassák. A párt úgy véli, a központosított állami fenntartó egyértelműen elbukott, amelynek az az oka, hogy az állam spórolt az oktatáson.

Körtvélyfáy Menyhért elmondta, felháborítónak tartja, hogy az önálló képviselői indítványokat nem tárgyalják.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!