Közélet

2015.12.05. 06:36

Influenza-helyzet: megyénkben még nincs itt a vírus

Jelentős méreteket ugyan még nem ölt az influenzaszerű megbetegedettek száma Komárom-Esztergom megyében, azonban a figyelőszolgálatban résztvevő 42 háziorvos jelentése alapján érdekes változás figyelhető meg, főleg az országos átlaghoz képest.

Wágner Zsanett

„A megye összlakosság számát (299 ezer 110) és a figyelőszolgálatban jelentő orvosok adatait (63 ezer 450 ellátott) figyelembe véve az influenzaszerű megbetegedések becsült száma 480 eset. Még korántsem beszélhetünk járványról, azonban évről-évre ilyen idő tájt jelentkeznek nagyobb számban a betegek. Ezt bizonyítja a betegforgalom is, amely az elmúlt héten 9 ezer 161 volt, az előbbi 8 ezer 593-hoz képest” – mondta Harsányiné Dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos. A szakember arról is tájékoztatott, hogy egy influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag virológiai vizsgálatra az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára. De ebben sem volt kimutatható influenza vírus.

A megyei adatok ellent mondanak az országos figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek. Magyarországon 8 ezer 100-an, az előző héten mért adatokhoz képest 17 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az adatok - a megbetegedettek életkorát tekintve - nagyjából ugyanazok, megyénkben és az országban is 35-59 évesek korcsoportjába tartozók szervezetét támadja meg leghamarabb az influenza.

Megyénkbe november elején megérkeztek az oltóanyagok és az előző évekhez hasonlóan 38 ezer térítésmentes vakcina beadására van lehetőség a rizikócsoportba tartozó felnőtt betegek, valamint 150 adag a rizikócsoportba tartozó gyermekek körében.

A Tatabányai Járás területén 16 ezer 600, az Esztergomi Járásban 13 ezer, a Komáromi Járásban 9 ezer 500 térítésmentes 3 Fluart védőoltás beadására van lehetőség. Fontos, a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki és a szúrás helyén fájdalom, bőrpír, egy-két napon át rossz közérzet lehetséges.

– A rizikócsoportba tartoznak a 60 évesnél idősebbek, krónikus betegségben szenvedők, az állapotosok továbbá az egészségügyi- és a szociális intézményekben dolgozók, akik háziorvosuktól kérhetik a vakcinát – mondta Harsányiné Dr. Patkó Enikő.

A védőoltás elölt vírust tartalmaz. A járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, megelőzi a szövődményeket. A folyamatos védettség fenntartásához minden évben újra oltás szükséges.

További részletek a 24 Óra szombati számában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!