Kultúra

2015.11.28. 15:46

Széttört álmok Tatabányán is

Fiatal jazz-zenészekből állt össze Maloschik Róbert kezdeményezésére a Syrius Legacy jazz-rock formáció.

V.T.

A név nem véletlen, sőt, a hazai jazz és rock történetében is egyedülálló: a hetvenes években világszínvonalú progresszív zenével előrukkoló Syrius – akárcsak más zenekar –, a maga idejében nem kapott lemezkiadási lehetőséget, csak az ausztráliai angol nyelvű hanghordozó, az Ördög álarcosbálja után „figyeltek fel” rájuk, ahová a magyar Charles Fisher producer közbenjárására jutottak ki. A sidney-i opera megnyitójára azonban már nem engedték ki őket a populárisabb Széttört álmok című szvitjükkel.



Nos, ilyen előzményekre építkezve vállalta fel a Syrius Legacy formáció – Vidákovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola), a tatabányai és itt már többféle formációból ismert Ludányi Tamás (alt- és szopránszaxofon), Tempfli Erik (billentyűk, ének), Fonay Tibor (basszusgitár) és Benkó Ákos (dob, ének) felállású csapat, bizonyítva, hogy képes hitelesen bemutatni a Syrius (korát megelőző) zenei örökségét. A fiúk rögtön új lemezzel is érkeztek Tatabányára: a „Devil''s Masquarade – Reloaded" című albummal, a legendás Syrius együttes 1971-es, egyetlen hivatalos LP-jének jazz zenébe plántált változata. Ritka felvételek is megszólaltak az „ördög zenéjén” kívül remek előadásban, jazzre „szabott” improvizációkkal: a Széttört álmok című szvitből az Elfáradtam én és a Szép lányok, ne sírjatok című film a címadó dalával – a Syrius felfogásában.

A csapatot ezúttal is Maloschik Róbert ajánlotta a közönség figyelmébe az 52. JazzSzerda koncertjén: az egyik alapító, Ráduly Mihály ez alkalommal ugyan nem jött el a koncertre, de jó, ha tudjuk: a nagy csapat, Veszelinov András, Orszáczky Jackie, Pataki László, Baronits Zsolt szellemét ő is segíti átvezetni megfáradt lelkünkbe, széttört álmainkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!