Közélet

2015.11.05. 08:10

Tatabánya után Esztergom a legveszélyeztetettebb

Megyénk legtöbb háziorvosánál már igényelhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás.

W.Zs.

 Harsányiné Dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott sajtótájékoztató keretében ismertette tegnap a hírt: „Megérkeztek megyénkbe az oltóanyagok és az előző évekhez hasonlóan 38 ezer térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség a rizikócsoportba tartozó felnőtt betegek, valamint 150 adag a rizikócsoportba tartozó gyermekek körében.”



A kormányhivatal tanácstermében megjelent érdeklődők további adatokat ismerhettek meg. A Tatabányai Járás területén 16 ezer 600, az Esztergomi Járásba 13 ezer, a Komáromi Járásba 9 ezer 500 térítésmentes 3 Fluart védőoltás beadására van lehetőség. Fontos, a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki és a szúrás helyén fájdalom, bőrpír, egy-két napon át rossz közérzet lehetséges.

– Rizikócsoportba tartoznak a 60 évesnél idősebbek, krónikus betegségben szenvedők, az állapotosok továbbá az egészségügyi- és a szociális intézményekben dolgozók, akik háziorvosuktól kérhetik a vakcinát – mondta Harsányiné Dr. Patkó Enikő.

A védőoltás elölt vírust tartalmaz. A járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, megelőzi a szövődményeket. A folyamatos védettség fenntartásához minden évben újra oltás szükséges.

Mint arról már beszámoltunk, az influenzaszerű megbetegedések általában decemberben jelentkeznek nagyobb számban és a csúcsot január és március közötti időszakban érik el. A betegség lappangási ideje 1-3 nap. A megfázással könnyen összekeverhetőek a tünetek – magas láz, erős izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, elesettség, száraz köhögés, torokfájdalom –, amelyek ha nem időben kezeljük őket, súlyos szövődményekkel járhatnak. Ezek közül a leggyakoribb a tüdőgyulladás. Az influenzás beteg lázas állapotban fertőz, ezért nagyon fontos – emelte ki a szakember – hogy a beteg lehetőleg otthon pihenjen, ne menjen közösségbe.

Azoknak, akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, a folyamatos védettség fenntartása érdekében érdemes igénybe venni a háziorvos által felírt, gyógyszertárban kiváltható oltóanyagot.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!