Közélet

2015.06.17. 07:54

Figyelni kell a gyerekekre a nyári szünet idején

Országszerte több mint egymillió gyermeknek kezdődött el a nyári vakáció. A következő hetekben számukra a játék, a pihenés és a kirándulás játssza majd a főszerepet. Az önfeledt játéknak gyakran kisebb-nagyobb baleset lehet a vége.

W.Zs.

Megyei információ A statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekeket érintő balesetek száma jelentősen megnövekszik a nyári hónapokban, az iskolai szünet ideje alatt. Ennek oka nemcsak az, hogy sokkal több időt tölthetnek a szabadban, előkerülnek a kerékpárok, görkorcsolyák és a rollerek, de az is, hogy nagyon sok szülő nem tudja megoldani a gyermeke folyamatos felügyeletét. Emiatt sokszor egyedül indulnak játszani a gyerekek, amiből gyakran kisebb-nagyobb baleset lesz.



Az országos médiumok is beszámoltak a közelmúltban történt tragikus gyermekbalesetekről. Az elmúlt napokban például kerti medencében fulladt meg egy kétéves, egy kilencéves pedig kerékpározás közben veszítette életét.

Racsné Galambos Gréta, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője örömmel számolt be arról, hogy szűkebb hazánkban nem jellemzőek az ilyen esetek. Szerinte a fokozott közúti ellenőrzéseknek és az iskolákban illetve az óvodákban lezajlott figyelemfelhívó előadásoknak, a közterületekre kihelyezett szóróanyagoknak köszönhető mindez.

Kétség nem fér hozzá: az előttünk álló hónapokban az egyik legnagyobb veszélyforrást a közlekedés jelenti. A hőségben a gyerekek figyelme is jelentősen csökken. Éppen ezért az autósoknak különösen óvatosan kell vezetniük, hogy megelőzhessék a kicsik figyelmetlenségéből, meggondolatlanságából eredő baleseteket.

– A nyári hónapokban a szülői felügyelet elsődlegessé válik, mert az iskola válláról lekerül a felelősség. Az intézmény – ahol a gyerek mintegy nyolc órákat töltött naponta – megszűnik és mondhatni minden gyerek az utcára kerül. Játszani megy, vagy épp onnan jön; strandra készül, elutazik nyaralni, vagy elmegy a barátokhoz. A közlekedés, amennyiben nem készülünk fel a KRESZ alapvető szabályaiból könnyen veszélyforrássá változhat. Javaslom, a balesetek megelőzése érdekében minden szülő szánjon egy negyed órát a fontosabb szabályok ismétlésére, ismertetésére – mondta dr. Farkas Károly, a Magyar Autóklub regionális elnöke.

A szakember szerint nem árt százszor hangsúlyozni és nem árt százszor leírni: Kerékpározásnál legfontosabb a kanyarodás sorrendje. Először körbenézünk és utána jelezzük kezünkkel. Továbbá a kerékpárutak biztonságos közlekedést kínálnak, de sokan elfelejtik, városi közlekedésnél már megszűnik a kétkerekűek elsőbbsége.

Dr. Farkas Károly a tömegközlekedésben is figyelmeztet egy fontos momentumra: Álló jármű mögül sosem lépünk le az úttestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!