Sport

2015.02.19. 13:35

Schmitt Pál most már nem kilincselhetne a Nemzet Sportolója címért

A Nemzet Sportolói mondhatják meg a jövőben, hogy ki kerüljön be elhunyt társuk helyére, és arról 60 napon belül kell dönteni - írja a Magyar Közlöny. Buzánszky Jenő utódát tehát (elvileg) másképp fogják kiválasztani, mint tavaly Grosics Gyuláét.

kemma.hu/sportgeza.hu

Legutóbb a tavaly júniusban elhunyt Grosics helyett novemberben Schmitt Pált választották be. Az akkori hírek szerint Schmitt maga jelentkezett be a kormánynál a címre. Mostantól ilyet nem tehetne, a Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés szerint ugyanis "a sportpolitikáért felelős miniszter azt a sportolót terjeszti a kormány elé, akire a Nemzet Sportolóinak egyszerű többsége egybehangzó javaslatot tesz".

A Nemzet Sportolói havonta 630 ezer forint életjáradékra jogosultak, ám amennyiben a cím elnyerése előtt az új tag olimpiai életjáradékra is jogosult volt, és annak összege meghaladta a 630 ezer forintot, akkor a havi juttatásának összegét a korábbi, magasabb összegben kell meghatározni a rendelet szerint.

Buzánszky Jenő január 11-i halálával a Nemzet Sportolói 11-en maradtak, így hamarosan új tagot választanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!