Kultúra

2015.02.14. 09:58

Farsang: népszokások régen és ma

Mi köze van a madaraknak az emberek párválasztásához? Nagyon is sok! Nem véletlen, hogy a természet körforgását követve pont az a farsangi időszak az esküvők, lakodalmak ideje is, amikor a madarak is párt választanak.

Sz. A.

Vízkereszttől nagyböjtig tart a farsang, amely ősi, tavaszváró örömünnep. Évszázadok óta az evés-ivás, jelmezes felvonulások, disznóvágások, lakodalmak ideje ez. Ahogy a természet is feléled, úgy az emberi közösségek is felpezsdülnek ilyenkor.

Érdekes megjegyezni: a hagyomány szerint ilyenkor etetik meg utoljára a madarakat is, hiszen ez után már a fiatal madarak tényleg elrepülnek és új fészket alapítanak. A történelem mellett a természet a legnagyobb tanítómester, így nem véletlen, hogy erre rímelve a néphagyományban is ez az időszak a párválasztásé, az "új fészek rakásáé".

Persze, ha már párválasztás: őseink nem mentek a szomszédba egy kis csúfolódásért sem. Tréfásan ilyenkor figyelmeztették a még pártában maradókat, hogy ideje lenne párt lelniük. A csipkelődés mellett a köszöntőknek és a jókívánságoknak is jutott hely és idő. A Dunántúlon a fiúgyermekek is rendre járták a portákat és az Adjon az Úristen kezdetű rigmussal, hogy adományokat gyűjtsenek (és persze kívánjanak a háznak tíz ökröt vagy épp sok kulacs bort).

Madáretetéstől a pulyabálig és a párválasztásig

Mivel a böjti időszakban már nem volt illő mulatságot vagy épp lakodalmat szervezni, őseink a farsangi időszakban szerveztek bálokat, és különböző közösségi programokat. A tavaszváró”örömünnep” a lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások, játékok időszaka volt, tudtuk meg Farkas Emőkétől, a Kenderke Művészeti Iskola igazgatóhelyettesétől, aki a népművészeti műhely szombati játszó-, és táncházában is ezeket a hagyományokat igyekszik bemutatni kollégáival és növendékeikkel együtt.

- Elmaradhatatlan része lesz a délutánnak a pulyabál, amelyben hagyományosan a gyerekek mulattak, de felnőtt táncház is lesz este. A tanárok és a gyerekek különböző szokásfeldolgozásokat is előadnak – részletezte Farkas Emőke, utalva arra, hogy álesküvőt is „tartanak”, de a ciberevajda é a konckirály veszekedése is megelevenedik majd náluk.

A Kenderke udvarán egy fát is elültetnek majd, a hagyomány szerint az ilyenkor gyökeret eresztő fák erősebbek lesznek ugyanis, de persze farsangi fánkot is sütnek majd. A kézműves foglalkozásokon az elmaradhatatlan maszkok és álarcok mellett szimbolikus jelentéssel bíró madarakat és madáretetőt is lehet majd készíteni.

Az ilyen köszöntőkön nem egyszer az esti táncmulatság költségeire is gyűjtöttek, hogy legyen miből zenészeket bérelni például. A Felvidéken a lányok vasárnapján a leányok rendeztek mulatságot és gyűjtöttek, járták a falut. Ilyenkor volt szokás bokrétát is adni a legényeknek, és a farsangvasárnapi bálban azzal kellett először táncolni, aki az elsőt adta.

A farsang elengedhetetlen része a maskarázás, a maszkos "alakoskodás" és különböző játékok. Az álesküvők akár az egész falut is bejárhatták vicces rigmusaikkal, tréfás életképeikkel, de álbírósági tárgyalást is tartottak, no meg persze eltemették a telet. A farsangot jelképező szalmabábut, miután elbúcsúztatták, rendre elégették, így eltemetve a telet is.


 

- Elmaradhatatlan része lesz a délutánnak a pulyabál, amelyben hagyományosan a gyerekek mulattak, de felnőtt táncház is lesz este. A tanárok és a gyerekek különböző szokásfeldolgozásokat is előadnak – részletezte Farkas Emőke, utalva arra, hogy álesküvőt is „tartanak”, de a ciberevajda é a konckirály veszekedése is megelevenedik majd náluk.

A Kenderke udvarán egy fát is elültetnek majd, a hagyomány szerint az ilyenkor gyökeret eresztő fák erősebbek lesznek ugyanis, de persze farsangi fánkot is sütnek majd. A kézműves foglalkozásokon az elmaradhatatlan maszkok és álarcok mellett szimbolikus jelentéssel bíró madarakat és madáretetőt is lehet majd készíteni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!