Közélet

2015.02.06. 14:06

A román hadsereg sem rendítette meg a bakonyaljai pap hitét

Holubák Attila katolikus plébánosként Isten szolgája. A Bakonyalja több települése is hozzá tartozik. Kalandos, kanyargós út vezetett Nagyváradtól Ácsteszérig, nem véletlen, hogy majd' 40 évesen szentelték pappá.

P. P.

Szokatlan őszinteségének köszönhetően azt is megtudtuk Ácsteszér, Aka, Csatka és Súr új egyházi vezetőjétől, hogy már kiskamasz korában is vonzotta ez a hivatás, mégis csak a 30. születésnapjának megünneplése után döntött úgy, hogy felvételizik a teológiára.  A gyulafehérvári kántor-iskolából egyenes út vezetett volna oda, de 18 évesen, sikeres érettségi vizsgája után meggondolta magát.

Mélyen vallásos családba született második fiúként 1970-ben. Alapfokú tanulmányait az erdélyi Nagyváradon végezte, majd 16 évesen iratkozott be a teológia-előkészítő intézménybe. Két év múlva inkább bevonult katonának, ahol utász-kiképzést kapott. Románia hadseregében belé is keményen sulykolták a kommunista ideológiát, de az Istenhez, az egyházhoz való viszonyát nem tudták megváltoztatni. Ennek ellenére a leszerelését követően még mindig nem kötelezte el magát véglegesen, csak félig.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Igyekszik megőrizni a hagyományokat
[/caption]

Tárlatvezető és teremőr lett a Szent László Egyházművészeti Múzeumban, ami az Ady Endrének köszönhetően híressé vált kanonoksorral szemközti gyönyörű templom emeletén található. Előtte egy évig a nagyváradi Állami Magyar Színházban dolgozott díszletmunkásként és statisztaként. Bár megérintette a művészet, nem csábult el véglegesen. Még akkor sem, amikor megismerkedett egy magyarul is jól beszélő román restaurátorral, akinek hatására kitanulta ezt a szakmát. Oklevele is van arról, hogy képzett könyv- és papírrestaurátor.

Ezen tanulmányait már Budapesten végezte, s akkoriban a kapucinus atyáknál lakott. Útja így vezetett vissza az egyházhoz, s ettől kezdve gyorsultak fel az események.

Pacsai Fidél atya javasolta neki, hogy egyházmegyés pap legyen, ezért felvételét kérte a veszprémi teológiára. Ott hat év múlva, 2009. június 19-én szentelték pappá, s azon a szertartáson jelen voltak a szülei és testvérbátyja szintén.

Első szolgálati helye a várpalotai egyházközség lett, ahol öt éven át dolgozott káplánként, majd 2014 augusztus elsejével dr. Márfi Gyula veszprémi érsek kinevezte őt Ácsteszér plébánosának azzal a megbízatással, hogy Aka, Csatka és Súr katolikus közösségeinek is ő lesz a lelki vezetője.
Alig több mint fél év telt el azóta.

Mint mondja, igyekezett folytatni a hagyományokat, s eddig nem törekedett egyetlen újítás bevezetésre sem. Egyik legfőbb célkitűzése a fiatalok figyelmének az egyház felé fordítása. Vannak más elképzelései is, de az ismert szólást idézve úgy fogalmazott: ember tervez, Isten végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!