Sport

2014.11.20. 10:27

Nagy segítséggel rúgják a bőrt

A társaságiadó-kedvezmény (TAO) adta lehetőséget kihasználva az elmúlt három évben csaknem kétmilliárd forinthoz jutottak megyénk labdarúgói egyesületei.

Kovács L.

 A pénz felét az utánpótlás-nevelésre fordították a klubok. Megújulhatott számos sporttelep, élőfüves és műfüves pályák épülhettek szűkebb – hangzott el tegnap azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Labdarúgó-szövetség megyei igazgatósága tartott a megyeházán.

Khéner László megyei igazgató hangsúlyozta: a legnagyobb beruházás a királyvárosban történt, ahol 300 millió forintból épült fel az FC Esztergom sportcentruma. A sportvezető kiemelte azt is, hogy 2012-től az MLSZ segítségével tizenhárom műfüves pálya épült meg, 624 millió forint értékben.

A pályák között van nagyméretű, 22x42, illetve 14x26 méteres is.
Khéner Lászlótól azt is megtudhatták az újságírók, hogy hétvégénte hatezer labdarúgót, illetve játékvezetőt mozgatnak meg a különböző bajnokságokban, vagyis a megye teljes lakosságának két százaléka sportol a megyei igazgatóság bajnokságaiban. Szombatonként és vasárnaponként ötven mérkőzést rendeznek, száz csapat rúgja a labdát, száztíz játékvezető igyekszik betartatni a szabályokat.

A 2011/12-es évadhoz képest a versenyengedéllyel rendelkező focisták száma ezerötszázzal emelkedett. A Bozsik egyesületi és intézményi program megyénkben is népszerű. 52 sportszervezet majd 1600 játékosa szerepel a tornákon, az intézményi programban csaknem 2000 gyermek vesz részt. A középiskolásoknak kiírt Coca-Cola-Cup is nagy népszerűségnek örvend, az őszi selejtezőkön 22 intézmény 445 játékosa lépett pályára. Ezzel a számmal több nagyobb megyét is megelőztünk.

A megyei igazgatóság a versenyrendszert is fejlesztette, szűkebb hazánkban most már van öregfiúk-bajnokság, és női U15-ös pontvadászat is. Sikeres a téli utánpótlás teremfoci, illetve a nagypályás műfüves focitorna.
Az igazgató megemlítette, hogy az elmúlt három év legnagyobb nyertesei közé kell sorolni az amatőr focit, ugyanis a fejlesztések mellett a csapatok befizetendő díjai 90 százalékkal csökkentek.

Dr. Kancz Csaba, a megyei igazgatóság társadalmi elnöke egyebek mellett az állami szerepvállalás fontosságáról beszélt, úgy fogalmazott, hogy azok, akik sportolnak, nagyobb eséllyel kerülhetik el a betegségeket is. Rámutatott arra, nem csak a labdarúgás profitál a TAO-ból, kiemelt támogatáshoz jutnak más sportágak is. Az MLSZ megyei igazgatósága a TAO-s támogatáson túl is segítette az amatőr egyesületeket, tavaly és az idén is 91-91 millió forintot osztottak szét a klubok között. A pénzből egyebek mellett korszerűsíthették az öltözőket, labdafogó hálót szerezhettek be, öntözőberendezést vásárolhattak. Az idén még taktikai táblákkal segítik az egyesületeket.

Popovics György, a megyei igazgatóság társadalmi elnökségének tagja először gratulált ahhoz, hogy az NB III-ban az élre állt a Dorogi FC csapata, illetve a megyei első osztály őszi bajnokának, a Kecskéd KSK gárdájának fejezte ki jókívánságait.

Ezt követően arról szólt, hogy a mai kor gyermekei az élet szinte minden területén a csúcstechnológiával találkoznak, és ha azt szeretnék, hogy sportoljanak is, mindent meg kell tenniük azért, hogy a pályákon jó körülmények fogadják őket. A megyei közgyűlés elnökeként is mondta: a jövőben is szeretnének hozzájárulni az infrastrukturális fejlesztésekhez. De nagyon fontos, hogy minél több szponzort is maguk mögé, a foci mögé állítsanak az egyesületek. A támogatások elbírálásánál törekednek majd arra, hogy minél több klubnak jusson pénz. Az idén 76 település 34 csapatát tudták segíteni.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője egyebek mellett arról szólt, hogy a tömegesítés országos szinten is jó úton halad. Míg három évvel ezelőtt 100 ezer regisztrált labdarúgó volt, napjainkra már csaknem 200 ezerre emelkedett a számuk. 2016 végére ezer élőfüves és műfüves pálya épülhet. Ezek közösségi térként is szolgálnak, vagyis más rendezvényeket is lehet ott tartani, baráti társaságok találkozhatnak. A szóvivő megemlítette azt is: bízik abban, hogy a jelenleg NB III-ban szereplő Tatabánya csapata minél előbb visszatér az élvonalba...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!